Visst vore det bekvämt att ladda elbilen hemma över natten, istället för att åka till en laddstation? Du är inte ensam om den tanken. Fler och fler svenskar väljer numera att installera en egen laddbox i hemmet eller på jobbet.
Det många upptäcker när de börjar titta på laddboxar är att det finns minst sagt mycket att välja på. Det här är en marknad som verkligen vuxit de senaste åren. Det som är positivt för oss konsumenter är att den hårda konkurrensen på marknaden gjort att vi har många val, och att det håller priserna nere.
I Sverige finns det ett flertal tillverkare som erbjuder kvalitativa och säkra laddboxar. Och det går bra för många, t.e.x. svenska Svenska Charge Amps planerar att gå till börsen under 2022. Norrmännen ligger också i framkant med sina laddboxar. En tumregel att ha med sig redan från början är att välja ett etablerat märke, även om det kanske kommer kosta nån tusenlapp mer. Det kommer med största sannolikhet vara ett både bättre och säkrare köp i längden.
Det finns en del saker du bör tänka på när du tittar på vilken laddbox du ska välja hemma och vi kommer gå igenom några av de viktigaste punkterna här nedan. Det första du bör titta på är vilka förutsättningar du har för att ladda din bil hemma.
- Kommer din laddbox sitta inomhus eller utomhus?
- Ska din laddbox kunna ladda en eller två bilar samtidigt?
- Har du redan eller tänker du införskaffa solpaneler?
- Vad har du för huvudsäkring hemma, och hur ser din generella elförbrukning ut?
Utöver det bör du även titta på sådant som lastbalansering och om du vill kunna fjärrstyra hur och när laddningen av din bil ska ske.
Spara pengar med en egen laddbox
Kostnaden för att installera en laddbox kan vid en första anblick tyckas hög, men då ska man komma ihåg att kostnaden för att ladda en elbil på en stationär laddstation ofta kostar det dubbla, mot att ladda hemma själv.
I Sverige har du som privatperson också rätt till 50% avdrag på kostnaden via skatteavdraget för Grön Teknik. Så när du tittar på priserna för olika laddboxar kan du alltså dra av 50% på prislappen direkt.
Det har aldrig någonsin varit så lönsamt att investera i en egen laddbox hemma som nu.
Vad blir kilometerpriset med en egen laddbox?
En av de vanligaste frågorna som dyker upp när det kommer till laddboxar i hemmet är vad det kommer kosta att ladda bilen? Vad blir kilometerpriset för min elbil? I en tid när elpriset minst sagt hoppar upp och ner så är det såklart en fråga att ta på stort allvar. Därför är det bra att ha en laddbox som är uppkopplad och där du kan planlägga laddningen när elförbrukningen är lägre och således elpriset billigare.
Något av det första du ska göra är att se över ditt elavtal och jämföra med andra elbolag.
Utöver hur ditt elavtal ser ut, så finns det några andra punkter som kommer avgöra hur stor driftkostnaden blir för din bil blir med en egen laddbox. Det man brukar titta på när man vill få fram en kostnadsbild, är vad kilometerpriset blir för din körning av bilen. Det finns en rad faktorer som påverkar kilometerpriset.
Precis som med den gamla tidens bensinbilar kommer förbrukningen påverkas av din körstil. Om du gillar att trycka plattan i botten för att få till en snabb acceleration så kommer du också att bränna mer el. Har du fullt blås på AC:n och alla ljusreglage på kontrollpanelen på högsta nivån så påverkas räckvidden och därmed priset. Även väder och vind påverkar. Kyla förbrukar t.ex mer av bilens batteri än värme, så räkna med att du under en kall vinterdag kommer ha något högre kilometerpris än en solig dag i juli.
Vilken laddbox ska jag ha till min eldrivna bil?
Här måste du titta på vilken typ av laddare som är kompatibel med just din elbil eller laddhybrid. På den svenska marknaden är i princip alla populära laddboxar anpassade för en typ2 kontakt. Det är det som är standard för bilar som säljs i Europa. Vissa asiatiska biltillverkare kan dock fortfarande ha den äldre typ1 kontakten, även om det är mycket ovanligt numera.
Det kan vara smart att köpa en laddbox som erbjuder hög maxladdning, upp till 22kW, även om din nuvarande bil, eller ditt elsystem inte har fullt stöd för detta. Sannolikheten att även din nästa bil blir en elbil är ju väldigt stor, och huvudsäkringen för ditt hushåll kommer att uppdateras från dagens standard på 16A/20A/25A. Då har då alltså framtidssäkrat din laddplats.
All installation ska utföras av certifierad elektriker, och se till att du köper installationen tillsammans med laddboxen för att du ska kunna få ta del av det fördelaktiga Grön Teknik-avdraget.
Vad kostar en laddbox?
Priset på olika laddboxar kan variera stort. Här påverkar max laddningseffekt och funktioner priset, speciellt funktionen dynamisk lastbalansering som efterfrågas av många. För att kunna ge dig en bra överblick på prisbilden just nu, har vi listat sju populära laddboxar och deras priser.
- Easee Home 22 kW – 6995 kr
- Wallbox Pulsar Plus 22 kW – 8495 kr
- Zappi v2 22 kW – 12490 kr
- Zaptec Go 22 kW – 7999 kr
- Charge Amps Halo 11 kW – 9200 kr
- Garo GLB 22 kW – 9999 kr
- Garo GTB Twin 22 kW – 16495 kr
*Priserna är inklusive installation och efter Grön-teknik bidrag och hämtades in från laddboxtest.se
*Märk att priserna ej tar hänsyn till lastbalansering som antingen är inkluderat som standard med laddboxen, eller som oftast köps till som tillägg och således innebär en extrakostnad (finns också de laddboxar som inte erbjuder tillvalet, men det gäller inte de sju laddboxar som finns listade ovan)
Ska du välja laddstolpe eller laddbox?
En laddbox monterar du i första hand på en lämplig vägg i anslutning till den bils parkering. Den kan sitta inne i ett garage eller monteras på en vägg ute. Om du väljer att ha boxen utomhus måste du se till att din laddbox är anpassad för vårt nordliga klimat.
Ibland är förutsättningarna sådana att du inte kan eller vill montera din laddbox på en vägg. Då är laddstolpen det rätta alternativet. Att installera en laddstolpe kommer dock till en något högre kostnad och kan medföra visst entreprenadarbete, beroende på förutsättningarna.
Smart laddbox & lastbalansering?
De nya elbilsladdarna har smarta funktioner som du kan styra och övervaka via din mobil. Med en smart laddbox får du en överblick på din förbrukning och har även möjlighet att anpassa laddningen till de tider då elpriset är som lägst.
En annan aspekt att ha med när man tittar på elbilsladdning är att försäkra sig om att laddboxen har så kallad dynamisk lastbalansering. Då anpassar sig din laddbox efter hur mycket effekt det finns att tillgå i ditt elnät och du slipper att säkringarna skulle gå vid en eventuell överbelastning. Detta är ett tillval som gör att laddningen blir säker och smidig och efterfrågas av många.