Inredning | Livsstil 22 nov 2024
Ju längre tid skissandet, funderingar och materialtester får ta, desto större är chansen att varan har närmat sig perfektion när den lanseras. ”Slow design” är filosofin för designern Miikka Vanhamaa, när han utvecklar bruksföremål under det egna finska varumärket Färö. Den här långa eftertanken är en lyx som sällan ryms i tidspressade designuppdrag åt andra beställare.
För Miikka handlar ”slow design” också om former och material som har en framtida lång hållbarhet, och ytterst långsamt går ur tiden. Han tar träbrickan ”Lankku” som exempel:
– Formen kan tyckas vara simpel, men det kännetecknar också tidlöshet. Den är inspirerad av klassiska brödspadar. Trävirket är nordeuropeisk ask, vit ek och röd ek, och håller för att användas både som skärbräda och serveringsbricka. Så, även materialet har fått lång tid på sig att växa.
I sitt stora kontaktnät av tillverkare, hittar Miikka specialister som kan producera varan enligt de höga kvalitetskrav som han ställer.
– Underlägget ”Trivet” görs av filtad ull, men så stabilt och kompakt att ytterst få kan genomföra det. Materialet är helt idealiskt, ull har ju naturlig förmåga att stöta bort fläckar. Det tar helt bort de hårda dunsarna när man ställer ned kaffekannor, koppar eller grytformar på bänkar och bord.
Ull, som använts av människor i tusentals år, signalerar genuinitet både när man ser och känner på det.
Pågående utformning
Muggen ”Sections” utstrålar också den tidlöshet som karaktäriserar Färö. På frågan om det är en kaffe- eller temugg, svarar Miikka med ett leende:
-Den rymmer två deciliter. Och med tanke på hur många muggar kaffe som finländare dricker per dag, så bör den nog inte vara större av hälsoskäl.
Han tillägger att Slow design innefattar idén om att en modell kanske inte har en slutlig form, utan kan utvecklas ständigt, vartefter användarna ser möjligheter.
– Jag lyssnar ständigt på feedback från de återförsäljande butikerna, och användarnas kommentarer.
Nordisk minimalism
Likt Miikkas övriga skapelser för det egna märket, så är även vägghyllan ”Small wall shelf” nordiskt minimalistisk. Ingen tung, svulstig eller skulpterad rokoko, utan linjär och lätt med former som inte böjer sig efter ögonblickets trender.
– Ett föremål som fått tid på sig att hitta sin rätta form känns lyxig, även om priset är överkomligt.
Text: Tom Swales