Badrum/VVS | Byggnation 23 nov 2024
Att äntligen få kliva in i sin nybyggda och efterlängtade villa är en högtidlig upplevelse. Tills man blickar ut genom fönstret, mot en öken av lera och sand. De flesta nybyggare har nämligen tänkt ytterst lite på utemiljön, när grundarbetet för huset startar. Men trädgårdsdesignern Pauline Hedlöf, på Grönskande fingrar i Kungsbacka, förklarar varför man bör ha en trädgårdsplan redan inför schaktningen.
Trots att många väljer att bo i villa just för utemiljön, så är den oftast helt bortglömd när huset planeras. Och när man väl tagit sig igenom byggnationen av huset så har ytterst få energi över för att ta sig an trädgårdsprojektet.
– Ja, och det är förståeligt. Planerar man däremot trädgården samtidigt som huset, så kan den huvudsakliga grunden för trädgården schaktas och grävas i samband med att de stora maskinerna finns där för husgrunden. Då bör man ha ritat in var häckar, stenläggningar, nivåskillnader, lekytor, fruktträd, gångstigar, växthus och möblerade ytor ska vara. Även var rör för bevattning och el för utebelysning ska gå, tillägger Pauline.
Men om man i stället låter trädgården uppstå slumpmässig så kommer vissa delar hinna etableras, och plötsligt stå i vägen för annat som borde ha varit där. Det är alltså lätt att man spontant placerar ut trädgårdsmöblerna och grillen på en plats, som annat sedan börjar förhålla sig till.
Se platsens möjligheter
Fördelen med att tidigt ta in en trädgårdsdesigner är också för att ett kunnigt proffs kan upptäcka och nyttja andra möjligheter, än de flesta som stirrar på en tom plan. Förmågan att se platsens möjligheter är lika viktig när man stirrar ut mot en tom plan inför nybyggnation, som när man förvandlar befintliga villaträdgårdar, vilket Pauline också utför.
-Visst. Utemiljön ska ju vara både upplevelserik och funktionell året runt. Anonyma bergväggar, stenar, eller träd som är kala på vintern, kan med rätt belysning bli spännande och vackra. Blandningen av öppna vyer och avskilda gröna rum med egna karaktärer kräver också planering, förklarar Pauline.
Välja arter
Val av lämpliga växtarter, som buskar, perenna blommor, häckar och träd är också en viktig fråga. Om designplanen finns med från början så kan man enklare gynnsamma förutsättningar för de växter som man absolut vill ha.
-Ja, men det är inte bara en fråga om vilka arter som kan trivas. Det är också ett val mellan städsegröna, lövtappande eller vilken designstil man söker. Om en villaägare exempelvis önskar en tropisk känsla, så kan man satsa på storbladiga växter, nämner Pauline.
Vill man hellre ha en trädgård med gammaldags känsla, till ett hus i klassisk stil, så finns många traditionella arter som lyfter fram den stilen.
Text: Tom Swales