Inredning | Livsstil 22 nov 2024
Trygghetslarm för äldre, även kallat seniorarm, är en produkt som lika mycket berör och intresserar de anhöriga. Faktum är att privata trygghetslarm lika ofta betalas av de anhöriga, som av användaren själv. Enheten som senioren bär kallas ofta för ”trygghetsklocka”, och bärs på handleden eller som ett halsband. Men, olika klockmodeller och larmtjänster har olika möjligheter och begränsningar, så hur ska man veta vilken man ska välja? Villanytt benar ut de viktigaste egenskaperna, som bör avgöra vilket trygghetslarm man väljer.
- Välj en tjänst där trygghetsklocka ingår i abonnemanget
Vissa larmtjänstföretag erbjuder ett abonnemang för själva larmservicen, till en larmklocka som kunden köper och själv äger. Trygghetsklockan köps i många fall från larmtjänstföretaget, medan andra abonnemang kan tecknas med trygghetsklockor som du själv handlar från valfri butik. Men, Villanytt avråder från att köpa och äga klockan själv, utan hellre välja ett trygghetslarm där larmklockan ingår i abonnemanget. På samma sätt som många internetleverantörer, tillhandahåller en viss router i abonnemanget och då ansvarar de för att den fungerar. Då får man en ansvarig leverantör för helheten, som byter ut klockan om den felar, vilket är en stor trygghet. Ett bra exempel på seniorlarm där trygghetsklockan ingår är den svenska tjänsten Sensorem. Som användare lägger man då inga pengar på ett produktköp som man i efterhand kan bli missnöjd med. Dessutom vet man då att trygghetsklockan, som ingår i tjänsten för trygghetslarmet, kan hantera alla funktioner. Man undviker dessutom krångel med att få två produkter, från två olika leverantörer att samarbeta. Därmed finns ingen risk för att två olika garantiparter skyller på varandra när något felar.
- Välj abonnemang UTAN bindningstid för ditt trygghetslarm
Var alltid försiktig med avtal som har bindningstider. Om man, som användare, inte är nöjd med sitt trygghetslarm så är det mycket trist att sitta fast med årslånga avtal. Men, en leverantör som inte kräver någon bindningstid måste ju alltid hålla hög servicegrad för att kunderna ska stanna. Friheten i att kunna avsluta tjänsten för seniorlarmet när som helst och återlämna trygghetsklockan, är också en trygghetsfaktor.
- Undvik seniorlarm och trygghetsklocka som kopplas via mobiltelefon
Inom äldrevården och på vårdboenden så förekommer ibland den typen av trygghetslarm som endast fungerar inom ett lokalt nätverk. Det är såklart inget för privata användare, och i synnerhet inget för aktiva pensionärer. Men, för optimal frihet och enkelhet bör man även undvika en trygghetsklocka som kommunicerar via mobiltelefonen. Att stå utan larm bara för att mobiltelefonen är kvar hemma eller i bilen, eller för att mobilbatteriet är urladdat, är frustrerande. Villanytts råd är därför att välja ett trygghetslarm med klocka som kommunicerar direkt via mobilnätet, utan andra enheter. På så vis blir man friare på skogsturen, motionsrundan, strandpromenaden, båtturen, cykelturen och i skidspåret, likaväl som i hemmet och trädgården. Att endast ha trygghetsklockan på handleden, eller i halskedjan, kräver inte heller någon särskild eftertanke när man rör sig, eller reser. Är användaren dessutom ovan vid att använda en mobiltelefon, så minskar oron om den enheten kan uteslutas.
- Bra design en förutsättning för att trygghetslarmet ska bli använt
En trygghetsklocka som ser ut som att tillhöra en institution, bärs inte med stolthet och intresse. Om man, som användare, känner en motvilja mot klockan så är risken stor att man ofta lämnar kvar den på hallbänken när man ska ut bland människor. Därför är elegans eller diskret design inte en fråga om snobberi, utan en försäkran om att trygghetslarmet verkligen kommer att bäras till både shorts och kostym. Villanytt har tittat på flera av marknadens klockor och bara funnit några få, bland annat från tidigare nämnda Sensorem, som designats för att kännas mer som en accessoar. Även om enheten är ett hjälpmedel, så bärs de ju av väldigt många fullt friska och aktiva seniorer. Så dess design ska naturligtvis inte sända felaktiga signaler om att man är omyndig, svag eller sjuk.
- Tre måsten: Geostaket, position och högtalarfunktion
Ett trygghetslarm med geostaket kan förebygga många incidenter, särskilt för äldre familjemedlemmar som har drabbats av demens. Funktionen bygger på att anhöriga markerar de geografiska områden som är trygga och naturliga för senioren. Vanligtvis väljer man omgivningarna runt hemmet, närbutiken, fritidshuset och självklara promenadområden. Villanytt tittar på exemplet Sensorem, och ser hur det fungerar:
Om trygghetsklockan och användaren går utanför de markerade gränserna, så får de anhöriga en notis i deras mobiltelefoner. I larmets app kan alla se var användaren befinner sig, eftersom dennes klocka har inbyggd GPS, och de anhöriga kan då ringa till senioren. En cyniker skulle möjligen kunna betrakta geostaketet som någon form av övervakning eller överförmynderi. Men geostaketet i trygghetsklockan är inte alls till för att begränsa eller förbjuda det fria livet, utan för att erbjuda sin äldre familjemedlem hjälp, om denne har gått vilse. Här kommer även högtalarfunktionen till stor nytta, eftersom de anhöriga då kan ringa direkt till trygghetslarmet och fråga om läget. Att trygghetslarmet automatiskt ringer upp anhöriga i önskad ordning när användaren håller inne den fysiska larmknappen på klockan är också något man bör fråga efter. Man bör även kunna ställa in hur många försök som trygghetsklockan ska göra för att ringa de anhöriga, innan klockan kontaktar tjänstens bemannade larmservice. Genom att titta på just dessa funktioner så får man ett trygghetslarm för seniorer, som minskar risker och oro för både användare och anhöriga.