Badrum/VVS | Byggnation 23 nov 2024
När villaägare renoverar badrum så läggs mycket tid och pengar på väggarnas och golvens ytmaterial, samt på sanitetsporslinet. Men vi fokuserar desto mindre på materialen i skåpen, hyllorna, bänkarna och kommoderna. I stället för att ta in badrumsmöbler av fiberskivor som endast imiterar trä till utseendet så borde vi välja massivt trä, med större hållbarhet och kvalitetskänsla. Det förklarar Lars Carlsson och Niklas Hult på småländska Duobad för Villanytt.
Ett nytt badrum är en stor investering som beräknas bestå i uppemot tjugo till trettio år. Då är det ganska avigt att välja möbler som måste bytas redan efter ett fåtal år, i stället för massiva material.
– Vi kan ibland få frågan om man verkligen ska ha trä i våta rum, säger Niklas Hult. Då brukar vi svara att människor alltid har gjort båtar av trä. Självklart funkar trä och vatten utmärkt om det är massivt trä, och inte bara träliknande fiberplattor.
Villanytt håller även med om att de massiva trämöblerna ger en mer genuin känsla och stabilare funktion, än träfibermöbler. Förr hade gemene man mer kunskap om trä, och många av de massiva trämöblerna har levt vidare i många hundra år, och ofta blivit vackrare med tiden. De överlever krig, pandemier och generationer.
Ek och björk inte mönster
När Niclas och Lars startade verksamheten för tjugo år sedan, så valde de att satsa på massivt trä av flera anledningar:
–Ek och björk är ju inte mönster utan riktiga material. Den äkta varan. Den som inreder och använder sitt badrum ska ju få samma kvalitet i träet, som i möblernas porslinsdelar från Villeroy & bosch. Småländskt trä är miljövänligt och genom att använda närproducerat så har badrumsmöblerna den mista möjliga påverkan på miljön och klimatet.
Det råder ingen tvekan om att den rika kunskapen om trä är väl bevarad i de småländska omgivningarna, med dess stora skogar. Småländsk hantverkstradition har i århundrade varit en framgångsrik historia av möbeltillverkning. Där yrket och kunskapen om trä förts vidare mellan generationer.
Lokal skog, design och hantverk
Villanytt ber Niclas beskriva hur nära produktionen är:
– Vår produktionslina är bara fem mil lång ungefär, säger Niklas. Vi hämtar materialet nära oss, designar och tillverkar allt lokalt så det blir inte så långa transporter av något. Det gäller även tillverkningen av specialdetaljer till kunder som vill ha annat än det som är standard.
Många villaägare har kanske upplevt svårigheten med att få till en stilren och mysig i ett badrum. Men med riktigt hantverk och traditionella material så infinner sig ofta automatiskt en naturlig känsla, som blir hållbar. För massivt trä har helt andra möjligheter att åldras snyggt och underhållas, jämfört med pressade fiber- och spånskivor.
Text: Sabine von Borgstede / Tom Swales