Badrum/VVS | Byggnation | El/Energi 17 nov 2024
Har du någon gång haft en vattenläcka eller stopp i avloppssystemet vet du att det krävs en hel del insatser för att få bukt med det. Dessutom kan det kosta både tid och pengar som du skulle kunna lägga på något roligare. Det finns nämligen en hel del förebyggande åtgärder du kan vidta för att slippa igenkorkade vattenlås och ledningar. För att få lite konkreta tips ringde Villanytt upp Rickard Groth, vd på företaget Re-new, som arbetar med relining, inspektion och spolning av avloppsrör.
Ni jobbar med något som kallas relining. Vad innebär det?
– Det innebär att vi installerar nya rör i de gamla med hjälp av en teknik som kallas för rörinfodring. I praktiken betyder det att vi ”förnyar” avloppsledningarna utan att gräva upp dem. Dessutom kan de boende bo kvar under tiden vi jobbar, vilket sparar såväl miljö som pengar och tid.
Vad skulle du säga är den främsta orsaken till att det blir stopp i rören i en bostad?
– Den absolut vanligaste orsaken är matfett, tätt följt av håravfall, matrester och propplösare. Ingen av dessa saker hör hemma i avloppet, eftersom de sakta men säkert proppar igen flödet ut till det kommunala vattensystemet.
Så du menar att kaustiksoda och andra propplösare snarare stoppar än löser upp?
– Ja, eftersom propplösare endast är en ”quickfix” som egentligen bara flyttar problemet från ett ställe till ett annat. Enklast är att torka ur stekpannan, vasken och golvbrunnen med hushållspapper som du sedan slänger i de brännbara hushållssoporna. De ska aldrig spolas ner, vare sig i vasken eller i toaletten.
Om man nu redan har stopp eller läckage – vad bör man göra då?
– Då kan man ringa oss eller någon annan som arbetar med relining, så kommer vi ut och inspekterar. Vi har utbildad personal som filmar inuti rören för att hitta rätt lösning för den aktuella fastigheten.
Finns det tillfällen då ni inte rekommenderar kunder att relina sina rör?
– Det är ju inte alltid relining är det billigaste eller bästa alternativet, men det är sådant våra medarbetare kan avgöra vid en kontroll. De dokumenterar allt de kommer fram till, vilket mynnar ut i ett protokoll som kunden får. Det dokumentet bör man behålla och lägga med bland sina ”huspapper” vid en eventuell försäljning.
För att summera det hela: med hjälp av relining kan en fastighetsägare slippa stambyte, hyresgästerna eller husägarna kan bo kvar under tiden som arbetet utförs och man får helt nya rör som håller i många år framöver. Är det rätt uppfattat?
– Ja, det tycker jag är en rättvisande sammanfattning. Underhåller man sina rör förlänger man livslängden för hela avloppssystemet. Därmed förebygger man såväl stopp som översvämningar, dålig lukt och eventuella läckage.
Text: Petra Roman