Fritid | Livsstil | Sport 31 okt 2024
Snorkling är ett härligt sätt att upptäcka världen under vattenytan. Oavsett om man leker skattjakt i poolen, svävar ovanför ett vrak i Blekinge, eller smyger på krabbor i Bohuslän så finns spänningen där. Men, hela äventyret slocknar om masken inte sluter tätt, snorkeln skaver i munnen eller om simfötterna sladdrar så man inte kan skjuta fart. Villanytt kollar här på skillnader mellan kvalitets- och lågprisprodukter, och hur valet påverkar snorklingen. Vi tar hjälp av experten Peter Andersson, på det svenska märket Poseidon, världskända för sin utveckling av dykutrustning.
Trots att snorkling handlar om fascination för naturen, så skadar många den genom att årligen köpa engångsleksaker på macken.
–Ja, fenor, masker och snorklar av bättre material och konstruktion är inte bara enklare och skönare att använda. Hållbar tillverkning och bättre livslängd ger mindre påverkan på miljön. Och för användaren blir då inköpet lönsammare i längden, berättar Peter.
Han förklarar hur deras silikongummi, balansen mellan styvhet och smidighet, beter sig efter designade beräkningar. När masken, eller cyklopet som många säger, sluter tätt runt ansiktet så både andas och ser man obehindrat. Han visar hur den rätta styvheten i fenorna, eller simfötterna som de ofta kallas i folkmun, skjuter ifrån med rejäl fart. De enklare fenorna på lågprismarknaden är vanligen så mjuka att de böjer sig utan att ge fart.
–Det är ju tråkigt om man aldrig får känna den där magin. Att få vara ett med vattnet och glida framåt med små mjuka rörelser. Upplevelsen ska ju inte präglas av att dålig passande snorkelmunstycken ger ont i munnen, eller att man måste dra åt masken obehagligt hårt, för att få den tät.
Farligt med vuxensnorkel till barn
Billiga snorklar finns sällan i flera storlekar, men det är faktiskt riskabelt att släppa ut ett barn i vattnet med en snorkel för vuxna. Barnens lägre lungkapacitet kan göra att de inte trycker ut all utandningsluft ur snorkeln.
–Då riskerar barnet att andas in den redan förbrukade luften, som är kvar i snorkelröret, och det är farligt. Man kan ju inte räkna med att personalen på macken kan ge råd om sådant.
Snorklings- och dykutrustning hålls på plats av spännremmar, och om de går av så blir plötsligt hela enheten obrukbar. Så tänk på att sämre materialblandning i silikongummit, tenderar att torka, tappa flexibilitet och sin dragstyrka.
–Ja, och det är ju frustrerande när man står på stranden och längtar ut i vattnet, tillägger Peter och understryker värdet av att investera lite mer, även på ren amatörnivå.
På frågan om det finns någon fördel med att välja svenska produkter, svarar han:
–Det är ju så enkelt att ringa eller mejla oss, och få hjälp direkt. Det är också en skön känsla i att vara omsluten av naturen, och veta att prylarna har tillverkats med hänsyn till den.
Text: Tom Swales