Badrum/VVS | Byggnation 23 nov 2024
Att varm luft är lättare och därmed stiger uppåt lär vi oss i skolan. Men vi tänker nog sällan på att det förklarar varför vi fryser om fötterna inomhus. Kallras och golvdrag lägger sig på golvet som i en frysbox. Elementen packar ihop den varma luften nära taket och med låg luftcirkulation blir det inte varmt nere vid golvet, förrän barnen börjar springa runt.
– Alla skulle vi nog vilja ha mer värme i golvnivå och med elementfläktar går det att lösa på ett enkelt sätt, säger Herbert Lindgren, VD på Elementfläkten.
Han har uppfunnit en lösning som tar den kalla luften vid golvet och för den förbi elementet där den värms upp och stiger. Det ökar luftcirkulationen i hela rummet som blir varmare och man kan sänka värmen och ändå bibehålla komforten. I suterränghus, gillestugor och källare är det nästan alltid kallare längst ner i huset. Även utan värme i elementen blir luften bättre bara genom att låta fläkten gå.
Bergvärme levererar inte lika hög temperatur inomhus jämfört med andra värmekällor och därför rekommenderas lågtemperaturelement.
– Med Elementfläkten kan vanliga element göras om till lågtemperaturelement. Det har testats av SP som verifierar att man kan få ut dubbelt så mycket energi ur ett element. Bergvärmen kan på så sätt öka effektiviteten med 20–50 procent, säger Herbert Lindgren.
I bostadsfastigheter där energikostnaden debiteras individuellt finns pengar att spara, särskilt om man har elementskydd. Energiflödet styrs av en termostat. När man går hemifrån sänker man värmen och med elementfläkten går det sedan att snabbt få varmt igen.
Elektroniken kontrollerar fläktarna som har sju hastigheter att välja på för optimal funktion. Strömförbrukningen är försumbar. Lösningen passar alla typer av element och har ett europeiskt patent.
– Den är uppbyggd i moduler och enkel att montera själv utan vare sig hantverkare eller verktyg, säger Herbert Lindgren.