Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Snickare 26 jun 2024

Trägolvets nyans sätter hemkänslan

Valet av färgton och ytfinish på ett trägolv kan helt avgöra hur väl golvet passar till huset och i hemmet. Villanytt ber om en guidning bland nyanser och ytbehandlingar hos Dalafloda Golv, som har en av de bredaste paletterna.

Golv är en stor investering och därför bör man välja med omsorg. När vi botaniserar bland de många valen i Dalaflodas trägolv så inser vi hur viktigt det är att betrakta dem i verkligheten. Bilder i en webbshop kan ge en hint, men det är först när du känner och tittar på brädorna eller parkett-lamellerna i verkligheten som du kan ta ett beslut. Jennifer Danielsson hos Sveden Trä i Dalarna, som tillverkar de här trägolven, instämmer:

-Ja, det är en stor trygghet för husägare att kunna se och känna på våra variationer av ytbehandling, kulör och träslag hos närmaste byggvaruhus eller golvbutik. Men valet av ytbehandling är inte bara är en estetisk fråga. Exempelvis är den borstade ytan lite mer tolerant för skador än den släta. Så välj också utifrån vilka påfrestningar som golvet och rummet utsätts för. Hundar, barn och uteskor kan behöva ett borstat och något mer tåligt golv. Men eftersom golven är slipbara, så kan de också leva med huset när behoven förändrats.

Mörka, ljusa, färgade

Det är inspirerande att se de många kulörvalen, från den mörkaste tonen ”onyx” till den ljusaste ”dolomit”. Från vita till brunsvarta nyanser, eller via neutralt gråa till varmare bruna toner.  Varje färgsteg ger olika grader av värme eller svalka, rustik allmoge eller exklusivitet, modernitet eller tradition. Stora möjligheter alltså att sätta önskad prägel på hemmet.

-Det är faktiskt också möjligt att välja en helt egen färg på Dalaflodas trägolv. Kanske ett halvsteg mellan två befintliga toner, eller något helt unikt och personligt. Det händer faktiskt att kunders personliga färgval blir så lyckade att vi tar in dem i vårt ordinarie färgutbud, berättar Jennifer.

Hårdvaxolja långlivad

Trägolvs mönster, av ådring och kvistar, avgörs till största del av det träslag man väljer. Furu, Gran, ask och ek har sina typiska mönster och kontraster, även om varje enskilt träd och dess delar ger stor variation. Jennifer tipsar om hur man kan syna trägolvets materialkvalitet och styrka genom att kolla in ådringens täthet.

-Ju kallare klimat, desto långsammare växer träet. Då blir ådringen och årsringarna tätare, och därmed även ökar hårdheten och styrkan. Eftersom det svenska virket till DalaFloda-golven växer från Dalarna och upp mot norr, så blir det extremt starkt och hållbart.

Jennifer tipsar även om att syna ytbehandlingen inför valet av trägolv.

-Att golven behandlas med en djupgående hårdvaxolja gör att de kommer se fina ut under fler år, än ett billigare golv som bara är lackat på ytan. Dessutom är hårdvaxoljade lättare att underhålla och fräscha upp.

Text: Tom Swales

Annons