Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Tips och inspiration till dig som ska måla om

Är du på gång att måla om eller tapetsera därhemma? Här kommer tips och inspiration utöver det vanliga från Gregor och Monika Muszynska på GM Måleri & Snickeri – om bland annat färgtrender, fiffiga lösningar och hur en extra tanke på snickeridetaljerna kan lyfta rummet ännu mer.

Ny färg eller tapet på väggarna är ett enkelt sätt att förnya, förändra eller fräscha upp därhemma. Utbudet av kulörer och tapetmönster är i det närmaste obegränsat, så du kan vara säker på att hitta precis vad du vill.

Mörka pastellfärger och mjuka naturmönster

– För dig som gärna går till de aktuella trenderna för inspiration, så ser vi just att lite mörkare pastellfärger är populära, gärna anpassade till möbler eller golv. Vi ser också många röda och orange kulörer som påminner om 1950-talet. Bland tapeterna är det inne med mjuka mönster med naturmotiv som ängar, blommor, hav, skog och berg, berättar Monika Muszynska på GM Måleri & Snickeri, ett familjeföretag verksamt i Stenungsund-, Tjörn- och Orustområdet på västkusten.

En trend som funnits länge och fortsätter är att tapetsera en fondvägg med mönster och sedan ha rummets övriga väggar i en av kulörerna, målad eller med enfärgad tapet, i tapetens mönster.

– En annan trend är att använda väggfärg med mattare lyster. Tänk på att matt färg är lite svårare att måla med för dig som inte är så van. Du måste få exakt eller nästintill exakt lika jämna färglager när du stryker på, annars bildas lätt fläckar och nyansskillnader kan uppstå. Rätt pensel, rätt mängd färg och att undvika den billigaste färgen är viktigt. Och med matt färg ska du inte ta paus efter halva väggen: Du bör måla hela i ett svep!

Snickeridetaljer med det lilla extra

Monikas man Gregor tipsar om hur en extra tanke på snickeridetaljerna i rummet när du målar eller tapetserar om kan lyfta slutresultatet till nya höjder:

– Att byta ut golv- och vägglister av standardmodell till några med lite mer design och kvalitet kan göra mycket, och i ett äldre hus är högre golvlister både snyggt och stilenligt. Då vi är både måleri och snickeri så hjälper vi gärna våra kunder att göra små och större skräddarsydda snickeridetaljer som matchar ommålning och tapetsering, säger Gregor Muszynski.

En lite större snickeridetalj som är mycket populär just nu är så kallade akustikpaneler med träribbor som monteras på väggen.

– Förutom en bättre ljudmiljö får du en varm träkänsla och en elegans i rummet. Välj träslag och pigment som passar dig, vanligt är ek och valnöt.

 

Text: Tobias Christoffersson

Annons