Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Larm/Säkerhet 31 aug 2023

Tips för ökad trygghet och beredskap

Det var bättre förr, påstår man ibland. Och i vissa aspekter stämmer det säkert. Inte minst vad gäller vår upplevda trygghet då många knappt vågar gå ut när det är mörkt. Men det finns mycket man kan göra för att öka sin trygghet. Villanytt har pratat med Evert Grahn på Smarta Skydd i Halmstad, som här ger oss lite insikt i ämnet.

Everts bästa tips för ökad trygghet

Det finns som sagt mycket som man själv kan göra för en ökad trygghet, och det behöver inte ens kosta något. Här delar Evert med sig av några tips:

– Var observant på det ovanliga och lyft blicken oftare när du är ute i samhället. Är det något som avviker från det normala så ska man vara medveten om det. Sedan tycker jag att grannsamverkan borde bli vanligare, för det känns som om det runnit ut i sanden lite. Men att umgås mer med sina grannar och säga till när man ska åka bort kan göra en stor skillnad. Då vet de till exempel att man inte väntar någon hantverkare eller annat besök under den tiden och kan agera innan man råkar ut för ett inbrott.

Förändrat samhälle

Evert säger att man förr knappt var tvungen att låsa dörren och att man då kunde ha nyckeln under mattan, medan man idag måste ha lås på allt i och med att samhället förändrats.

– Många vågar inte gå ut och gör man det så tar man hellre en stor upplyst väg än en mörk cykelbana där någon kan hoppa fram. Och se på landets fängelser. Här nära oss byggs det ut och nationellt behövs det tusentals nya platser, så var det inte förr. Därför är det viktigt med tillgång till certifierade produkter, som håller när det gäller, för sin egen säkerhet.

Evert fortsätter med att man måste investera i sig själv. Och då är radio, krislåda, stöldskydd, lås och överfallslarm bra produkter att köpa. Och på frågan vad som det säljs mest av just nu svarar Evert:

– Vårt lås till släpkärra har sålt väldigt bra nu i sommar. Och det är ett lås som man i princip måste spränga bort. Det sitter väldigt bra. Ett annat exempel är vårt trygghetslarm som kopplas till mobilen och som kan skicka larm till upp till fem personer som man lägger in i appen.

För att veta mer om grannsamverkan kan du söka efter det på polisens hemsida, där du även finner kontaktuppgifter till regionala samordnare. Enligt Brottsförebyggande rådet, som Polisen hänvisar till på sin webbplats, så minskar grannsamverkan brottsligheten med runt 25 procent, och det handlar främst om skadegörelse, fordonsstölder och bostadsinbrott.

 

Skribent: Jimmy Karlsson

Annons