Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 22 mar 2021

Ta hand om ditt tak – och förläng livslängden

Att du har trettio års garanti på dina takpannor innebär inte att du måstebyta tak vart trettionde år. Sköter du om ditt tak är chanserna goda att det håller mycket längre än så, menar Mathias Kempe på LA Takvård.
– Jag tycker att man bör ge sitt tak de bästa förutsättningarna att hålla så länge det går, säger han.

Våren är här och många av oss vårstädar och gör fint såväl inomhus som utomhus. Trädgårdsmöbler tas fram och blommor planteras.
– Ofta glömmer vi dock husets femte fasad, taket. Jag tycker att man ska göra det till en vana att höja blicken och se efter hur taket mår. Och våren är en bra tid, säger Mathias.
Mossa, alger och lav är takets fiender och genom att hålla ditt tak fritt från påväxt kan du förlänga livslängden med många år.
– Dessutom får du en positiv kosmetisk effekt då ditt tak ser trevligt och välvårdat ut.

Gör en takvårdsplan

Oavsett du har ett nytt tak eller ett äldre rekommenderar Mathias att du har en takvårdsplan. Det vill säga att du planerar för hur du ska sköta om ditt tak framöver.
– Det finns inga medel som gör att ett tak håller i evigheter, det behöver underhållas. Vi arbetar i fyraårscykler. Fyra år är ungefär den tid det tar innan alger bildas varför din takvårdsplan bör innefatta en rengöring var fjärde år. För varje gång du gör det förlänger du takets livslängd.

Att man som husägare måste byta sitt tak vart trettionde år är en myt Mathias gärna vill slå hål på. Istället för att fokusera på hur gammalt ditt tak är menar han att du ska ställa dig frågorna:

Har du läckage ifrån taket?

Har du dålig lukt på vinden?

– Är svaret på ovan frågor nej, då behöver du helt enkelt inte byta ditt tak. 

Välj skonsam takvård

Det finns olika sätt att ta hand om sitt tak, menar Mathias som framhåller att det är viktigt att vårda sitt tak på ett skonsamt sätt.
– Högtryckstvätt rekommenderar jag inte. Det gör mer skada än nytta på så vis att du relativt okontrollerat trycker in massor av fukt i ditt hus. Dessutom kan en högtryckstvätt slå sönder äldre pannor som blivit porösa. Ett tak är inte byggt för att vara tätt, det är byggt för att kunna ventilera och takpannorna finns där för att se till att nederbörd rinner av och torkar upp. Mossa, alger och lav förhindrar vatten från att rinna av. Har du ingen mossa på ditt tak torkar dina pannor mycket fortare vare sig vi pratar dagg eller nederbörd.

Att välja skonsam takvård innebär också att välja produkter med omsorg. För Mathias är det en självklarhet att enbart arbeta med biologiskt nedbrytbara rengöringsmedel.

Varför är våren en bra tid att se om sitt tak?

– Det är en god idé att rengöra ditt tak innan du har gjort fint på altanen med utemöbler, grill, blommor och så vidare. Det blir smutsigt när alla mosstussar ramlar ner, ofta blir det mycket mer skräp än vad du anar.

Text: Jessica Roos Rahmquist

Annons