Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 27 apr 2021

Sprickor i väggen och sättningar i grunden

Är sprickor i väggen något att oroa sig för?

Villanytts expertkontakter understryker vikten av att aldrig ignorerasprickor på husets väggar eller grundmurar, eftersom det ofta är en indikation på sättningar i husgrunden. Visst kan sprickor i väggen många gånger vara helt ofarliga, och de är absolut inte ovanliga. Men de bör kontrolleras, för om de är av allvarlig karaktär, och skadorna även finns på husgrunden så riskerar byggnaden att sjunka, samt tappa värde.

När är sprickor i väggen ett tecken på fara för husets konstruktion?

Om sprickorna är stora och uppvisar följande tecken, så finns det risk för att grunden är svag eller instabil:

  • Väggens ändar befinner sig på olika höjdnivåer.
  • Glipor mellan dörrar (eller fönsterbågar) och dess karmar.
  • Sprickor på väggen har en glipa på fem millimeter eller mer.

Sprickor av allvarlig karaktär börjar ofta vid väggöppningar som fönster och dörrar, och från byggnadens hörn. Tunna och hårfina sprickor är vanligen helt ofarliga. De uppstår, och blir extra synliga, under vissa årstider då byggnadens material, eller omgivande mark, expanderar eller drar ihop sig. Är de så tunna så kan man vanligen själv laga sprickor på vägg i källare och övriga huset. Spackla, måla och tapetsera över väggsprickor är en lösning, men om huset har en liten naturlig rörelse som inte förvärras, så kanske små spricka kan accepteras.

Boka en tid för sättningsrådgivning

Varför uppstår stora sprickor på väggen?

Stora sprickor kan uppstå på väggen när husgrunden sjunker eller försvagas, så mycket att hela, eller bara delar, av huset sänker sig. Fenomenet är allmänt känt som ”sättning”, och uppstår ofta på grund av att marken blivit för fuktig, eller för torr.

Vanliga orsaker:

  • Krympande mark, orsakat av att leran torkat ihop.
  • Marken har blivit blöt, på grund av läckande vatten-, eller avloppsledning.
  • Översvämning.
  • Schakt- och markfyllningar som inte har packats tillräckligt.
  • Trädrötter har sökt sig in i jorden under huset, och suger upp grundens normala fukthalt. Kan bero på att träd står för nära huset, eller att träd på flera meters avstånd från husets står för torrt.

Vad kan man göra om sprickorna utgör en fara för huset?

Husgrunden måste då korrigeras, och marken måste stabiliseras. Finns det sprickor i gjutna golv och markplattor, så behöver man rikta upp golvet. Detta är inget som man fixar själv, utan uppdraget kräver proffs, för att inte riskera att förvärra skadan. För att ta reda på hur åtgärdsarbetet går till så kontaktar Villanytt Sebastian Jönsson, försäljningschef på företaget Geobear som är en välkänd aktör:

–Våra marktekniska lösningar är effektiva mot sprickor i väggar, oavsett husets storlek. Från villor upp till stora flerfamiljshus. När vi besöker byggnaden så analyserar vi varifrån skadan kommer, och vad som orsakat den. Våra erfarna ingenjörer och tekniker föreslår sen en korrekt lösning. Den är alltid helt anpassad efter varje unikt fall, markens egenskaper och byggnadens konstruktion, förklarar deras representant.

Byggnadernas sjunkna sektioner behöver ofta lyftas upp till ursprunglig läge, så att nivåerna blir utjämnade. Vid utjämningen så brukar både utvändiga och invändiga sprickor, gå ihop igen.

–Ja, kvar blir oftast bara en hårfin linje, som enkelt kan döljas och repareras, med spackel, tapet eller färg. Och när vi har stabiliserat läget, så är det permanent fixat för framtiden, säger Sebastian.

Han understryker att deras moderna metod är effektivare och kostnadseffektivare än traditionella markunderstödjande tekniker.

–I stället för att bara gjuta flytspackel över betonggolvet, eller laga sprickor i källarväggen

så lyfter, utjämnar och korrigerar vi höjden för husgrundens fundament. Dessutom kan vi åtgärda sprickor i markplattan, likaväl som på fastighetens gjutna gångstigar, parkeringar och uppfarter, säger Sebastian på Geobear.

Hur lagar man sprickor i väggen och spräckt markplatta?

Den bästa lösningen för att åtgärda stora sprickor, permanent, är att lyfta, utjämna nivåerna och förstärka grunden, under huset. Det utförs med en modern form av understödjande, och när nivåerna utjämnas så går sprickorna ihop. Även fönster och dörrar återfår då sina ursprungliga lägen, och brukar återigen fungera normalt.

–Med den traditionella metoden för att återställa nivåer, så gräver man ut bärande massor från grunden, så att betong kan hällas in. Efter härdning, lyfter man grunden utifrån de nya betongblocken. Men, den här traditionella metoden, kräver många och kostsamma arbetstimmar, ofta veckor och ibland månader. Under den här processen måste alla som bor i huset, eller åtminstone i vissa delar av det, evakueras till tillfälliga boenden. Men vi på Geobear använder i stället den senaste injektionsprocessen, i original från Uretek. Vi borrar små hål, endast 16 millimeter i diameter, på noggrant kalkylerade punkter. Där injekterar vi ett expanderande material, kallat geopolymerer. Under injektionsmaterialets expandering återställs nivåerna, efter våra beräkningar. I stället för högljudd pålning med riskabla vibrationer eller dammigt betongarbete med vattning och tunga cementtransporter, så jobbar vi tystare och dammfritt. Och framför allt med millimeter-precision, förklarar Sebastian Jönsson.

Metoden innebär att under de flesta uppdrag kan alla kan bo kvar i huset, utan att bli störda. Villanytt noterar att korrigeringen ofta bara tar en enda dag, med den här metoden, vilket sänker både kostnaderna och de praktiska bekymren för husägaren. En annan fördel är att omgivande mark inte behöver grävas upp, och inga golv behöver varken bilas, eller brytas upp.

 

Lutande hus, lutande golv, ojämna golv?

Om golvet lutar, så innebär det oftast att huset lutar, delvist eller hela byggnaden. Det kan såklart ha orsakats av en skada på konstruktionen, men i de allra flesta fall handlar det om sättningar i marken. Jämfört med betong och murning, så är stommar, regelverk och bjälklag av trä lite mer flexibla än betong. Så, i stället för att knäckas och spricka så drabbas träkonstruktioner oftare av ojämna golv. Även detta kan leda till betydligt allvarligare skador, och bör kontrolleras. Traditionellt har även detta åtgärdats med pålning och ingjutning av betongförstärkningar, för att höja huset.

–Men, med vår injektionsmetod så kan vi lyfta hus, förstärka grunden och uppnå en golvutjämning under mycket kontrollerade former. Utan att du eller dina grannar störs, avslutar Sebastian Jönsson på Geobear.

Kontakta Geobear idag!

Text: Villanytt (upphovsrättskyddad)

Annons