Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Kök 28 feb 2022

Snabbguide till kök i massivt trä

Nyfiken på ett kök i massivt trä? Då finns det lite att fundera på: Ek eller ask? Björk eller furu? Olja eller lasyr? Shakerkök eller funkiskök? Jani Katajamäki på Kålltorps kök hjälper Villanytts läsare reda ut begreppen.

Först: vad menas med ett kök i massivt trä?

– Ett kök där stomme, luckor och lister, ja i princip allt är gjort av massivt trä. De flesta standardkök idag består av spånskivor av olika slag, men ett kök av massivt trä däremot är rent trä rakt igenom, riktigt trä. Precis som man har byggt köksskåp i alla tider, fram till de senaste cirka femtio åren, berättar Jani.

Välja träslag och ytbehandling

Ett kök i massivt trä kostar naturligt nog mer än ett standardkök, men du får också ett kök av högsta kvalitet som håller i många år framöver. Massiva stommar är gedignare, luckor i rent trä tål mer.

– Massivt trä ger en lite lyxigare känsla, inte minst för att du får vacker träådring på alla delar.

Men vilket träslag ska man välja? Ask, ek, björk, valnöt och furu är de vanligaste.

– Ek och ask är båda hårda, kompakta träslag som har hög motståndskraft mot fukt – och är de träslag vi säljer mest av. Ek har en mellanbrun nyans medan ask är ljusare utan gula och röda toner. Björk är ett medelhårt, ljust träslag medan furu är lite lättare, för båda gäller att träet mörknar med tiden.

Allt trä ägnat för en fuktig miljö behöver en ytbehandling. Vanligast är lack eller lasyr i någon form, och då kan du välja hur blankt eller matt du vill ha det. Du kan också välja att betsa träet i en färgton eller att måla det.

– Lasyr med en färgton i ger ett ljusare trä medan bets ger något mörkare. Mörkbetsad ek som är populärt idag ger en varm, fyllig färg. Men det också många som väljer att behålla naturfärgen.

Shakerkök och retrokök

Utbudet av stil och design är stort, så se till att titta runt så mycket du kan.

– Du kan välja i princip vad du vill. Vi på Kålltorps kök liksom många andra leverantörer bygger köket på plats, skräddarsytt med valfri form och färg. Många som bor i äldre hus väljer idag att göra ett kök i tidsenlig stil, vilket ofta verkligen blir snyggt, säger Jani Katajamäki.

Två populära kök i äldre stil är shakerkök och retrokök.

– Med retrokök menas ett kök i funkisstil, det vill säga som de byggdes på 1940-60-talen: med överfalsad lucka, utanpåliggande gångjärn. Shakerkök med rötter i tidigt 1900-tal har luckor och lådfronter infällda innanför stommen och ger en lite mer lantlig stil.

Gemensamt för båda är att de är stilrena och avskalade, samt att de görs i gammal stil med modern teknik:

– Alla våra lådor har fullutdrag med mjukstängning och går och välja i de flesta träslag. På så vis har vi förbättrat de gamla originalen kan man säga.

Annons