Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 15 jun 2022

Skapa renässans i trädgården

Låt trädgården få en pånyttfödelse genom att smycka med dekorationer från antikens Grekland – eller med inspiration från någon annan plats eller tid på jorden. VillaNytt besökte Inconcreto som öppnar upp till en annan värld.

Plocka hem världen till trädgården. Oavsett om din boning är ett torp eller en större herrgård finns det säkert en plats i trädgården som behöver få lite extra kärlek i form av vackra blomkrukor och urnor, snart kvittrande fågelbad eller varför inte exklusiva springfontäner och vaktande lejon.

– Det finns något för alla hus och alla stilar, man måste inte ha ett slott för att få imponera med en fin trädgård, menar Nicklas Andersson som driver Inconcreto.

Ett hantverk från Estland

Skulptören bakom skulpturerna heter Kain Rezev och har sin ateljé i Estland. Alla föremål är gjutna i betong i handgjorda formar. Det krävs ett antal gjutningar innan de är klara och formarna klarar bara av ett visst antal gjutningar. Därför är varje skulptur nästan ett helt unikt föremål.

– De finns de som vill ha en avbildning till exempel av sitt husdjur eller en figur som har gått sönder. Då kan de göra en specialbeställning och låta Kain Rezev göra en modell. Det räcker med att han får en bild som förlaga, säger Nicklas.

Tillverkning och skötsel

Alla Inconcretos produkter gjuts i betong som är perfekt för det svenska klimatet. Betongen är ett starkt och tåligt material och kräver ingen särskild skötsel. Tvärtom blir utomhusdekorationer som statyer och krukor bara vackrare av väder och vind.

– När de får stå ute får de en unik karaktär, och kanske en lite mer antik finish med svärta och patina, säger Nicklas.

Det man bör tänka på är dock att eventuellt regnvatten måste kunna rinna av. När det handlar om krukor, fågelbad och fontäner ska det finnas ett hål så att inte vatten kan ligga kvar på botten. Om vintern när det fryser till kan betongen annars spricka av fukten i materialet.

– Om man har en fontän får man kolla upp så att inte hålet har täppts igen. Eller täcka över den på vintern – då händer inget, berättar Nicklas.

Planera och placera

Fontäner har blivit allt mer efterfrågat. Ofta de mindre och för den mer klassiska villaträdgården.

– För den som planerar för en fontän är det bra om man har bestämt sig för var den ska stå. De är för tunga och otympliga att flytta runt, avslutar Nicklas.

Annons