Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Homestyling | Inredning | Kök 19 aug 2016

Så väljer du rätt kylbox

Utbudet av kylboxar för fritid och resa är brett. För att komma underfund med vilken modell som passar dig och dina semesterplaner bäst är det bra att först fundera på vad du har för krav på din kylbox, för att sedan kunna bestämma dig för passande modell. Det finns tre kyltekniker för kylboxar – kompressor, thermoelektriskt system och absorption. Det finns några frågor du kan ställa dig för att komma fram till vad som passar dig bäst. Vilka alternativ finns det att välja mellan? Var ligger mitt resmål? Vilken kyleffekt förväntar jag mig? Vilket energislag vill jag använda? Hur hög får strömförbrukningen bli? Och – hur stor ska kylboxen vara?

Kylda drycker på vägen

Thermoelektrisk kylbox är ett bra val i bilen. Om du ska använda boxen enbart för att kyla och inte frysa. Boxen passar för kylda drycker, mat på resan och om du handlar med dig något gott hem från ditt resmål.

– Oftast har du ju AC i bilen så temperaturen runt omkring blir inte så hög, vilket gör att boxen håller kylan ännu bättre. Kylboxarna är 7-35 liter och inte stora och klumpiga utan enkla och smidiga att till exempel ta med upp på hotellrummet, om du har mat som ska hållas kyld eller dricka som ska serveras kall. Det är bara att koppla in kylboxen på hotellrummet, säger Per-Åke Särnwald, key account och produktchef i Sverige på Dometic.

Kyl med frysförmåga

Föredrar du ha en kylbox som både kan kyla och frysa ska du välja en med kompressorsystem. Den håller kylan från +10 och fryser ner till -22 grader. De här boxarna rejäla och finns i storlekarna 10-95 liter.

– Den är perfekt om du ska åka längre sträckor och ta med dig livsmedel till resans mål, till exempel om du ska till fjällen. Kylboxen passar också fint till båten, husbilen och husvagnen eftersom den drar så lite energi. Du väljer att ha den antingen som kyl eller frys.

Smart på altanen

– Förutom att ha den med på resor är den ett bra komplement till kylen och frysen därhemma vid storhelger. Som till midsommar när sillen och jordgubbstårtan nästan trillar ut ur kylskåpet. Boxen blir utmärkt att ha på altanen som ett extra kylskåp. Ett smart komplement till sommarens fester och middagar alltså.

Absorption ger flexibilitet

Är det istället viktigt med valmöjlighet gör du som rullar runt i husbil eller med husvagn gör rätt i att ha en kylbox med absorption. Den går nämligen både på ström och gasol och gör dig oberoende om det inte skulle finnas ström längs vägarna. Boxarna är i storleken 30-40 liter.

– Nackdelen är att den inte fungerar som frys. Däremot får du samtidigt en stor extrakyl att ha på altanen eller balkongen, säger Per-Åke Särnwald.

Annons