Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 25 mar 2022

Målningar som bejakar vårt behov av harmoni

Konst har olika funktioner i olika sammanhang. Exempelvis kan verk på konsthallar problematisera något och få oss att tänka ur nya perspektiv. Men i interiörer där vi vistas dagligen kräver våra sinnen skön estetik och harmoni. Villanytt frågar konstnären Gustaf Tidholm, vad rätt tavlor kan bidra med i hem-, kontors- och restaurangmiljöer.

När Tidholm jobbar i ateljén så vill han bejaka människors instinktiva behov av balans och harmoni, i rum och interiörer.

– Ja, och bilderna ska gärna väcka både tankar och samtal, med sig själv eller andra. Konst är en mycket viktig del i folks skapande av sina hem och liv. Men, vad målningen tillför är ofta en fråga om hur och var den hängts. En del som har mina tavlor hemma eller på arbetet säger att tavlan ger ett lugn, medan andra upplever att den inspirerar eller ger energi. 

Hans målningar är abstrakta, och de starkaste uttrycksmedlen är de stämningsfulla kulörerna, samt penseldragens utmärkande och energiska riktningar.

Stimulera till framtidstro

Gustaf Tidholms måleri kombinerar konst med inredningsdesign. Han målar för att tillföra sköna upplevelser i rum, inte för att problematisera ett ämne eller för att hänga konstnärens ångest på andras väggar.

-Nej, jag vill hellre tända en gnista av framtidstro, stimulera människors goda och konstruktiva tankar. Vissa kulturakademikers påståenden om att konst gärna ska provocera och vara tung, är bara begränsande för både skapare och betraktare. Konsten har så många grenar med olika uppgifter, understryker Gustaf.

Att den estetiska konsten är den största och mest älskade grenen framgår tydligt på Instagram, Facebook och Pinterest. Där växer intresset för Tidholms målningar starkt, och profilen ”TidholmArt” lockar följare från världens alla hörn.

Utvecklats med olika material

Gustafs målningar är främst uppbyggda med akryl på duk, men i barn- och ungdomen var det snarare teckning och akvarell som gällde. Han deltog mycket tidigt i en utställning, fick en serie publicerad i en lokaltidning och uppmuntrades att satsa på konsten. Men när han erbjöds plats på ett konstinriktat gymnasium enades familjen om att han var för ung för att flytta hemifrån vid femton års ålder.

-Jag tittade ofta på när mamma målade med olja, men det vågade jag mig inte på så tidigt. Senare, i vuxenlivet när jag började med akryl så lossnade mycket och jag såg nya möjligheter i måleriet. En del oljemålare kan känna rädsla för akrylen eftersom den torkar fort och är svår att ångra. Men den spänningen gillar jag, eftersom akryl på det sättet har en egen vilja. Så förutsättningen är att samarbeta med färgen, avslutar Gustaf.

Annons