
Inredning | Livsstil 15 mar 2025
Visste du att vi svenskar äter mest lakrits i hela världen? Men det är skillnad på lakrits och lakrits. Sofia Svedberg hos Dellback berättar om trenden med delikatesslakrits med nya spännande smaker. Senaste nyheten? Kaffelakrits.
Nästan två kilo per person och år. Så mycket lakrits äter vi i Sverige i genomsnitt, och denna konsumtion gör oss till de mest lakritsätande folket i världen. Nu är det också en relativt begränsad del av världen som fullt ut förstått lakritsens tjusning, det är framför allt Norden, Tyskland och Holland.
Växande utbud av nya smaker
För dig som vill ta lakritsätandet till nästa nivå finns idag ett växande utbud av delikatesslakrits.
– Med delikatesslakrits menas mer hantverksmässigt tillverkad lakrits av högsta kvalitet, med noggrant utvalda råvaror. Delikatesslakrits med spännande, raffinerade och kanske lite oväntade smakkombinationer har blivit trendigt, och det finns en hel del att utforska, berättar Sofia Svedberg hos delikatessgrossisten Dellback.
Holland är som sagt ett annat lakritsälskande land och Sofia lyfter fram holländska tillverkaren Klepper & Klepper som exempel.
– Ett familjeföretag där Willem Klepper började sälja hemmakokt lakrits på marknader för 30 år sedan men där han och sonen Huub nu utvecklat flera nya, intressanta lakritssorter av toppkvalitet.
Honung, tång eller kaffe
Eller vad sägs om kombinationerna lakrits och honung, lakrits och tång och lakrits och kaffe?
– Deras honungslakrits är gjord med 12 procent äkta honung från lokala holländska biodlare som ger en mjuk, rund och fyllig smak som gifter sig fint med lakritsen.
En helt annan lakritsupplevelse väntar om du provar den lakrits som är gjord med tång och keltiskt salt.
– Lite havskänsla, lite sushikänsla och rikt på umami, jag vågar påstå att den inte liknar något annat du smakat. Lakritsen med tång är en vattendelare för de som provar, en del älskar den direkt, andra inte – men den är väl värd att prova!
Slutligen den senaste nyheten: kaffelakrits.
– Smakkombon mellan lakrits och kaffe är klockren och har snabbt blivit väldigt populär. Liksom all lakrits från Klepper & Klepper är den gjord utan gluten och gelatin med komposterbar påse. Du hittar den förutom i utvalda delikatess- och gårdsbutiker på delitea.se.
Text: Tobias Christoffersson