I dagens läge är det mer regel än undantag att ett hushåll har lån på sitt boende och anses vara en del av den dagliga ekonomin för gemene man. Endast ett fåtal hushåll som äger sitt boende är helt skuldfria. Bolånet utgör ofta en stor och viktig del av människors ekonomi och är även det lån som oftast är störst och kan därmed vara en stor post av utgifterna. Desto viktigare för ens privata ekonomi är det då att göra vad man kan för att få så bra villkor och ränta på sina bolån som möjligt.
Det finns vissa tips på hur man kan försöka sänka sina räntor och få bättre villkor. Detta gäller inte bara privatpersoner utan även om man som redovisningsskyldig företagare har lån på sitt boende. Det första tipset är naturligtvis att jämföra de olika bankernas räntor och villkor – och här får man inte vara rädd för att byta bank. Många i Sverige stannar kvar hos den bank de alltid haft, antingen för att man är bekväm, trivs med banken eller stannar kvar för att man tycker att det är svårt och krångligt att byta bank – men det är egentligen ganska lätt och sköts av din nya bank.
Vad kan man göra?
Det viktigaste man kan göra är att ständigt hålla sig uppdaterad med sin egen ränta och göra jämförelser med andra bankers ränta och om du känner att din ränta inte överensstämmer med de andra bankernas bör du förhandla med din bank – och det ofta. Förklara för din bankkontakt vad du känner och att du vill sänka räntan. Tänk på att banken ofta tjänar mycket pengar på att just du är kund där. Alla banker vill även ha nya kunder så det kan vara bra att jämföra med flera banker och att de inser att du kan vända dig till en annan bank. Å andra sidan så inser din nuvarande bank att de kan mista dig som kund om de inte sänker räntan och därmed förlora en kund.
Man kan inte bara förhandla om en sänkning av räntan utan även om villkoren för själva lånet. Du kanske kan lägga om lånen på andra löptider för att komma ner i ränta. Ibland kan det även vara lönsamt att lösa ett bundet lån med högre ränta mot en avgift för att sedan lägga om det till ett lån med lägre ränta. Många ungdomar känner att det inte har tillräcklig tyngd för att förhandla med banken – men där bör man tänka om. Ju längre du stannar hos en bank, desto längre har de möjlighet att tjäna pengar på dig. Det kan vara bra att trycka på för alla kunder, men framför allt för de som är lite yngre.
Det är alltid en fördel att påvisa att man har en stabil och god ekonomi, då banken i så fall inte riskerar att förlora pengar på dig. Fast jobb, ordnad ekonomi och lite lån är fördelar att trycka på. Man kan även fundera på hur mycket av värdet på bostaden man behöver låna till då bankerna föredrar att ge lån som inte är på för stor procent av bostadens marknadsvärde. Bankerna gillar att ha helhetskunder – inte bara för att de tjänar mer pengar ju fler tjänster du nyttjar, utan även för att ju fler tjänster du har hos en bank desto svårare och krångligare är det för dig att byta bank.
Det är lätt att byta bank
Att byta bank är lätt. När du väl valt vilken bank du vill ha dina bolån i kontaktar du dem och ber dem att göra en överföring av dina åtaganden i din befintliga bank till deras bank. Du ger alltså din nya bank i uppdrag att föra över allt från din gamla bank till din nya. Detta gör banken gärna och ordnar så att alla dina e-fakturor, autogiron eller andra överföringar följer med till den nya banken. Det kan även hjälpa dig att avsluta Swish och BankId i din gamla bank och starta nya sådana i den nya banken – allt på ett snabbt och smidigt sätt utan att du själv behöver tänka på det.
Man måste också ha i åtanke att räntesatserna skiljer sig väsentligt om det gäller ett bolån på en bostadsrätt eller ett friköpt boende såsom radhus eller villa. Då säkerheten för banken alltid är högre på en friköpt fastighet är räntan alltid lägre för dessa, men oftast är lånen då på en betydligt högre summa.
Bolån i siffror
Under de senaste 20 åren har hushållens lån ökat drastiskt med ungefär åtta procent per år. I december 2020 uppgick hushållen i Sverige till 4 468 miljarder kronor vilket utgör cirka 89 procent av hela Sveriges BNP (bruttonationalprodukt). Bolån utgör cirka 82 procent av det genomsnittliga hushållets totala lån.
Därav vikten att få ned räntan på sina bolån genom att omförhandla både ränta och bindningstider alternativt lösa in bundna lån med hög ränta. Det är viktigt att göra en kalkyl där det framgår vad som är bäst just för dig och ditt hushåll.