Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Livsstil 6 dec 2023

Kristaller som dekoration och prydnad

En rå och gnistrande naturkänsla direkt från berget till ditt vardagsrum. Eller en rund, rogivande känsla till ditt nattduksbord. Markus Thorn på Moonkissed tipsar om kristaller i olika former som dekoration och prydnad.

För dig som vill ha extra liv och färg någonstans i din inredning, eller lite mer skönhet och harmoni, så kan kristaller i någon form vara värt att prova. Och kristaller finns i många former, färger, stilar och utföranden – du kan säkert hitta någon som passar till den stil du har i ditt hem.

– Att använda kristaller som en inredningsdetalj kan man jämföra lite med att sätta in en bukett blommor i ett rum. Du får en känsla av natur, färg och liv, men på ett mer beständigt sätt. Ett arrangemang med kristaller på soffbordet eller bokhyllan till exempel kan lyfta stämningen i ett rum och drar blickarna till sig, säger Markus Thorn på Moonkissed Kristaller i skånska Åstorp, med kristaller och spirituella inredningsdetaljer som specialitet.

Gnistrande direkt från berget

De kanske mest spektakulära kristallerna är de råa bitarna, så kallade kluster. Det är helt obearbetade stycken i olika storlekar, direkt från berget. Gnistrande och färgstarka, i många olika varianter.

– Vi har till exempel andekvarts eller kaktusametist från Sydafrika i ljust lila färgtoner eller ren ametist i djupare violett. För dig med mycket svart och vitt i inredningen kan svart turmalin eller obsidian passa väl. Arrangera gärna grupper med ett par bitar, i samma kristall eller olika. Det här är bara ett par exempel, det finns många olika färger och typer att välja bland.

Spetsar, klot och skulpturer

Polerade och på annat sätt bearbetade kristaller finns ibland annat obeliskaktiga former som så kallade torn och spetsar, och som runda klot.

– En spetskristall i till exempel blomsteragat med gråa färgtoner och marmormönster passar i ett rum med mild färgsättning, medan ett klot i rosa rosenkvarts, grön fluorit eller blå onyx ger harmoniska färgklickar. Sedan har vi även så kallad kristallkonfetti, det är blandningar av olika småstenar, fint att ha i en skål som dekoration, säger Markus.

Till de populäraste artiklarna hos Moonkissed hör så kallade carvings, som är rena skulpturer i kristall.

– Fjärilsvingar och en kvinnokroppsskulptur är våra storsäljare just nu. Motiven är enkla och stilrena, och det är häftigt att se hur uttrycket kan variera med vilken kristall du väljer som material.

Text: Tobias Christoffersson

Annons