Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Larm/Säkerhet 8 mar 2023

Hemlarm fullt möjligt utan dyra abonnemang

Många villaägare har via massiv reklam fått bilden av att ”riktiga” hemlarm alltid är förbundna med månads-abonnemang. Men det går utmärkt att köpa och själv äga sitt hemlarm utan abonnemang, och få ett system med trygga och komfortabla möjligheter. För rätt villaägare kan den friheten vara ett billigare, flexiblare och friare val.

 

En av de mest lockande fördelarna med att äga sitt eget hemlarm är att man slipper binda sig med avtal och månadskostnader till larmföretaget. Ett eget larmsystem kan man ju även uppgradera eller byta ut när man själv vill. Dessutom så kan man ju sälja de egna delarna på andrahandsmarknaden, eller till grannen, om man senare vill byta. Möjligheten att själv kunna välja varje del och komplettera med exakt de funktioner man behöver är särskilt attraherande om hemmet har ovanliga förutsättningar för bevakning, eller om man själv har speciella krav.

 

Eget larm, eget ansvar
När en villaägare beställer ett färdigt och uppkopplat hemlarm-paket så ingår installation, personliga inställningar, support, funktionsgarantier och de avtalade tjänsterna. Om du däremot köper ett eget larmsystem så måste du själv ta ansvar för att delarna är kompatibla med varandra och med de önskade mjukvarorna. Du tar också ansvaret för att montera enheterna samt installera mjukvarorna och justera dina inställningar. Många villaägare med teknikintresse antar gärna den utmaningen, medan andra får rysningar och hellre vill betala för all service.

 

Finns hjälp även utan abonnemang
Men även om du köper ett eget hemlarm, utan abonnemang, så kanske oron för att stå helt utlämnad är överdriven. För en del butiker som säljer larmprodukter, till fritt ägande utan avtal, erbjuder också köpråd om prylars kompabilitet, lämplighet för just dina behov och teknisk support. Och naturligtvis kan du också anlita en installatör, för att få grejerna monterade och uppkopplade. Villanytt noterar exempelvis att larmbutiken Svensk Larmteknik erbjuder teknisk hjälp för alla deras hemlarm utan abonnemang, och även installation om så önskas. Man bör dock inse att ett eget hemlarm helt utan abonnemang kan sakna vissa tjänster, jämfört med abonnerade hemlarm. Till ett eget ägandes larm kan man självklart koppla in smarta automatiseringar, sirener, larmljus, kameraövervakning via mobilen och att ett utlöst larm kan gå till flera telefonnummer, enheter och personer. Men räkna inte med möjligheten att få vakter som åker till larmplatsen.

 

Hur viktigt är väktare?
Vill du att väktare åker ut till din hemadress, så behöver du abonnera på ett larm med den tjänsten. Men om väktartjänsten är avgörande för dig så bör du också syna hur detta är upplagt, innan du skriver på abonnemanget. Bor du ute på landet så kanske det tar en timme innan en eventuell väktare kommer, och då kanske det inte har något värde. Om avtalet säger att larmcentralen kopplas in direkt, så bör du också veta att det troligen handlar om larm-leverantörens interna larmcentral. Det dröjer ofta ytterligare steg och fördröjning, innan larmet går vidare till SOS Larmtjänst. Därför motiverar den tjänsten inte ett kostsamt och långt abonnemang, för alla. De tjänster och funktioner som är möjliga med ett eget larm är ofta tillräckliga.

 

Text: Redaktionen Villanytt

Annons