Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Tak 25 aug 2017

Förläng livstiden på ditt tak

– Det klassiska är att en kund kontaktar oss när det börjar ramla ner mossa från taket, men då har det gått långt, säger Mathias Kempe som driver LA-Takvård Bohuslän.

Företaget hjälper husägare i Västsverige att ta kontrollen över sina tak och att sedan bibehålla den för att förlänga takets livslängd, så långt det är möjligt och rimligt.

– För mig är det viktigt att taket kommer att hålla längre än 15 år, annars tycker jag inte att det är värt att påbörja en behandling, då är det bättre att byta ut.

Behandla eller byta?

– Vi gör en kostnadsfri besiktning och fastställer då om det är någon idé att ta hand om pannorna eller om de är i för dåligt skick. Ofta är det inga konstigheter att fixa till taket, även om det är gammalt. Ett nytt tak blir grönt redan efter fem år.

All påväxt, framför allt mossa, skrapas bort manuellt med specialverktyg. För att vara skonsam mot pannorna och inte förse dem med onödig fukt används inte högtryckstvätt. Mathias och hans kollegor blåser taket rent med luft och byter ut trasiga takpannor. Till slut behandlas taket med ett kem som tar död på alger och lav.

– Det är efter det som processen börjar. Vind och regn sköter sista tvätten av taket. Efter en sådan här behandling räcker det med att underhålla med kem vart fjärde år och då behövs ingen förbehandling. Men vi går ändå igenom taket lika noggrant som vi gjorde första gången.

Det kan kännas som allt blir dyrt så fort man pratar tak, men så behöver inte vara.

– Första behandlingen för ett snittak kostar ca 6000-7000 kronor efter ROT. Många tror att det ska kosta jättemycket, men så är det faktiskt inte. Behandlingen kan man göra många gånger. Kontaktar du oss i tid kan du kanske ha ditt tak i 50-60 år till istället för att byta ut det om 30.

Text: Maria Felldin

Annons