Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Ekonomi | Snickare 23 feb 2021

Fler väljer ladhus utanför staden

När byggnadsstilen ”barnhouse” dök upp på den nordiska husmarknaden, för cirka tjugo år sedan, så var intresset svalt. Men idag är den försvenskade varianten, ladhus, ett älskat stilideal som är här för att stanna. De moderna villorna, med ett yttre ideal från rustika lador, väljs av allt fler. Gunnar Fröberg, grundare till hustillverkaren Arvesund som lanserade stilen, lär oss mer.

På avstånd, och särskilt i lantliga miljöer, kan villorna uppfattas som klassiska lador. De tydliga sadeltaken, avskalade fasaderna och saknaden av utstickande takfot gör att ladhusen ser enkla ut. Men innanför möter man moderna och livfulla hem, ofta med en exklusiv touch. De stora fönsterpartierna som når ända ner, för tankarna till breda traktorportar. Liknelsen förstärks av de stora lantgårdsliknande skjutdörrarna, som kan täcka de dörrhöga glasningarna.

–Idag har många hustillverkare någon variant, eller influenser, av ladhus i sina kataloger. Det är vi bara tacksamma för, eftersom det har lett till ett bredare intresse. Många ser nog oss som originalet, och vi har ju utvecklat så många modeller. Inspirationen tog vi från den amerikanska byggstilen, barnhouse. Vi var alldeles för tidiga, så husköparna behövde några år för att vänja sig. Men, sedan sex-sju år tillbaka så är stilen mycket populär, för både permanentbostäder och fritidshus, berättar Gunnar Fröberg.

Kreativa fördelar

Ladhusen har flera karaktäristiska lösningar och fördelar, bland annat att de långsmala huskropparna går utmärkt att förlänga, bygga i vinkel och anpassa efter önskemål.

–Två sammanbyggda huskroppar, exempelvis i vinkel, ger förutsättningar för fantastiska planlösningar, berättar Gunnar.

Den genuina ladukänslan fulländas av taket. Utifrån uppfattas det som tunt, eftersom man inte har en distanserande luftspalt under det typiskt plåtbeklädda yttertaket. Det möjliggörs av moderna tätskikt på insidan, kombinerat med god ventilation, vilket eliminerar kondensbildning i den väl tilltagna takisoleringen.

Respekt för landskapet

De som väljer att bygga ladhus gör det ofta med respekt för omgivningen. Gunnar förklarar:

–Ja, husen stör inte upplevelsen av landskapet, så som en vanligare villa hade gjort. Man får ett modernt boende, som vackert passar in i den lantliga bilden.

Detta gör också att ladhusen är särskilt populära i skärgården och fjällen, likaväl som landsbygden direkt utanför staden.

Text: Tom Swales

Annons