Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Trädgård 15 maj 2023

Dessa trädgårdsmaskiner behöver du i sommar

Ser du också fram emot att få pyssla med trädgården i sommar? Det är verkligen få saker som är så avkopplande som att sitta ner bredvid den nyfriserade häcken för att titta på alla vackra blommor, det gröna gräset och de fridfulla trädgrenarna som vajar i vinden. Men varje människa med gröna fingrar vet att det krävs både en och två ansträngningar för att verkligen skapa en fridfull trädgård.

Tack vare att det finns så många hjälpmedel idag är det inte omöjligt också för den som aldrig har haft gröna fingrar att skapa ett grönskande paradis. Varje trädgård är unik, och varje trädgårdsmästare behöver sin egna uppsättning redskap och det finns idag ett stort utbud av trädgårdsmaskiner från bland annat Husqvarna och Stihl som kan underlätta i arbetet. Men vilka exakta trädgårdsmaskiner behöver du i trädgården i sommar?

Ditt eget lilla paradis på jorden

Det är bra att ta itu med de stora sakerna först, såsom gräsmattan, häckarna och träden. Nästa steg blir buskar och rabatter som behöver kärlek för att producera blommor, bär och frukt. Här kommer fyra nödvändiga redskap till din trädgård i sommar.

  • Robotgräsklippare
  • Häcksax
  • Kompostkvarn
  • Sekatör och andra handverktyg

Kom ihåg att alltid följa säkerhetsföreskrifterna och jobba ergonomiskt, oavsett vem du är eller vad du utför för arbete.

Robotgräsklippare

Ett måste för den som inte planerar att spendera hela sommaren med att klippa gräset. I stället kan man installera en robotgräsklippare som gör jobbet åt dig, och dessutom i tystnad. Du får en jämn och fin gräsmatta, en prydnad för kvarteret. Glöm inte att byta knivarna då och då, enligt produktens egen rekommendation. Du kan passa på att vattna blomrabatterna eller att dricka kaffe medan robotgräsklipparen tar hand om resten. Om din robotgräsklippare inte kommer åt överallt är en grästrimmer det ultimata valet för att få färdigt de sista detaljerna.

Häcksax

Häcksaxar och stånghäcksaxar ser till att varje häck är presentabel för omvärlden. Med en bra häcksax behöver inte jobbet ta så väldigt lång tid. För dig som inte orkar släpa runt på en sladd finns det batteridrivna häcksaxar till din tjänst. En häck ger inte bara lite avskildhet, utan kan också ha en något ljuddämpande effekt. Till exempel så kan gran kan ge vindskydd och ljudisolering året om, men behöver trimmas för att inte ta över hela trädgården.

Kompostkvarn

Behöver du verkligen en kompostkvarn? Ja, det gör du. Du som har behövt klippa ner grenar, eller som rensar bort fjolårets löv kommer att finna kompostkvarnen högst hjälpsam. En kompostkvarn maler ner allt ditt trädgårdsavfall och skapar en jämn och fin mull som är lättare att sprida i rabatter. Speciellt när du närmar dig hösten är det bra att inte ha alltför mycket blöta löv på marken, eftersom det kan hämma gräsets växande. En kompostkvarn för att året runt ta hand om allt överblivet kan lösa ett behov du kanske inte visste att du hade.

Sekatör och andra handverktyg

Givetvis behöver du även de vanliga, muskeldrivna handverktygen. Det är inte alla delar av trädgården som kan trimmas med häcksaxen. Men även om du redan har en sekatör som du tycker om är det bra att fundera på om det inte är dags för en uppgradering. Smidigare, mer ergonomiska verktyg kommer hela tiden ut på marknaden. Sekatör, grensåg, grensax och teleskopsåg är ett måste för såväl proffset som trädgårdsamatören!

Annons