Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Fritid | Mat & Dryck 19 apr 2022

Bygga pizzaugn i trädgården?   

Även om pizzan har sina rötter i italienska Neapel, så har rätten kommit att bli halva jordens nationalrätt. Just nu märks ett stigande intresse för att baka och komponera sina egna hemlagade pizzor. I Sverige trendar särskilt pizzaugnarna för utomhusbruk, och allt fler familjer bygger sin egen ugn i trädgården, som en gemensam helgsyssla. 

 

Om du själv är sugen på att bygga en pizzaugn så finns det mängder av tillgängliga instruktioner på nätet, men tänk på att alla inte utgår från svenskt klimat eller material som du hittar i svenska byggbutiker. Vissa anger dessutom måtten i tum och fot, så det förenklar om du hittar svenska byggtips. Exempelvis har den populära gör-det-själv-sajten, gds.se, en praktisk och detaljerad byggbeskrivning för att bygga en pizzaugn ute. För en liten summa får man även mallar och tips.

 

Varför utomhus?

Att placera ugnen ute på altanen har många fördelar, förutom att det blir det en samlingsplats för familjen och gästerna: Man slipper rök inomhus och det finns oftast mer utrymme utomhus, för fler matgäster och fler skålar med varierande topping. I utemiljön är det dessutom mer tillåtande att eventuellt spilla ingredienser under det kreativa komponerandet av sin egen pizza. Dessutom kan uteugnen användas för att laga andra maträtter utomhus, som ett alternativ till grillningen.

 

Välj tåliga material

Både materialen och konstruktionen ska klara upphettningen, regn och minusgrader. Det bör alltså inte finnas kanter eller försänkningar där snö eller regnvatten kan samlas. Tegelsten och cement är de klassiska materialen, men tänk på att du måste använda eldfast murbruk. Murbruk har öppna porer vilket innebär att fukt ansamlas i ytan, och när den fryser så bildas ytliga sprickor. Det är främst en estetisk skada som inte påverkar funktionen. Men om man vill hindra detta så kan man ha för vana att lägga en presenning över, som knyts stadigt och tajt så att vinden inte får tag i den.

 

Form och format

De flesta väljer den klassiska igloo-formen när de bygger sin pizzaugn. Principen utgörs då av en plan sten- eller betongyta med en uppmurad ugnskupol över, med en skorsten ovanpå. Ugnens främre öppning ska inte bara släppa in pizzan, utan har även funktionen att släppa in luft till glöden. Men för att få upp en bra värme, som dessutom behålls i ugnen, så bör öppningen inte vara bredare än de pizzor du avser att baka. En onödigt stor öppning riskerar däremot att släppa ut värmen. Därför kan det vara smart att tidigt bestämma hur stora pizzor man ska göra, för att därefter skaffa en pizzaspade, som får bestämma öppningens bredd.

Buona fortuna e bon apetito!

 

Text: Redaktionen, Villanytt

Annons