Livsstil 18 dec 2024
En stekhäll är praktisk för dig som vill njuta av naturen lite extra genom att laga och äta mat utomhus. Villanytt bad Magnus Larsson på Morahällen att berätta om fördelarna med en stekhäll och guida oss inför köpet av en stekhäll.
En stekhäll kan beskrivas som en skålformad stekpanna. Den hettas upp med gasol och sedan kan man i princip laga all form av mat på den, woka, steka, koka, fritera eller baka.
-En av de stora fördelarna med en stekhäll är just att de är så mångsidiga, man kan använda den till allt, säger Magnus på Morahällen.
Magnus berättar att det finns många fördelar med en stekhäll jämfört med en grill eller stekpanna. En häll är energisnål, snabb att hetta upp och lätt att rengöra. Man behöver inte vänta på någon glöd, maten bränner sällan fast och temperaturen kan snabbt och enkelt justeras vid behov.
-Man kan enkelt laga hela middagar utomhus med en stekhäll. Man kan tillaga flera olika rätter och tillbehör. Och man kan laga mat till många personer på samma gång. Det blir också väldigt socialt med en stor häll där alla kan stå runt omkring medan maten tillagas.
Stekhäll av svenskt stål
Rätt storlek och material är viktigt. Det gör Morahällen, som tillverkas i Mora, särskilt omtyckt. Med sin diameter på hela 95 cm, material av kolstål och sin speciella form så sticker den ut. Magnus berättar att de började tillverka stekhällar efter att själv försökt hitta den perfekta hällen utan att lyckas.
-Jag tycker att Morahällen har en perfekt skålning, säger han. Det finns ett djupare centrum där det också går att fritera. Kanten däremot är flackare, vilket gör att man kan utnyttja hela hällen, till exempel för att varmhålla mat, rosta bröd eller koka sås i en kastrull. Till skillnad från andra hällar på marknaden är Morahällen inte lika djup och har inte lika höga kanter. Om hällen är för skålad hamnar all mat i mitten till slut, men på vår häll kan man verkligen utnyttja kanterna också.
Välj rätt storlek
Stekhällar finns i olika storlekar. Vilken storlek man ska välja beror på hur många man ska laga mat till, hur många rätter man vill kunna laga samtidigt, om man kommer att behöva bära med sig hällen samt om man har möjlighet att förvara hällen när den inte används.
Magnus tipsar den som vill köpa en stekhäll att köpa en rejält stor häll på en gång.
-Många köper för små hällar och ångrar sig sedan. Man blir så begränsad om man köper en för liten häll, berättar han. På en stor häll kan man tillaga många olika ingredienser samtidigt. Det enda krångliga med en för stor häll är om man vill bära med sig den, skrattar han.
När man köper en stekhäll kommer den komplett med stativ, brännare och regulator.
-Det finns också olika tillbehör till våra hällar, två varianter av sidobord och ett rengöringskärl, säger Magnus.
Text: Carola Forslund