Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 21 okt 2024

Så ror du iland byggprojekt till havs

Vilka är framgångsfaktorerna för ett lyckat renoveringsprojekt? Och finns det särskilda utmaningar för byggprojekt i skärgården? Artur Szynszecki, L&A Fantastic Renovering, har erfarenhet av geografiskt utmanande byggprojekt i skärgården och tipsar Villanytts läsare.

Artur Szynszecki och Leszek Sokolowski driver L&A Fantastic Renovering, ett byggföretag verksamt i Stockholmsområdet. De har också byggt upp ett gott renommé för sina byggprojekt ute i skärgården, där de utgår från sin bas i Strömma på Värmdö. Artur tipsar Villanytts läsare om vad man bör tänka på i valet av hantverkare, oavsett om det handlar om en gammal våning inne i stan eller en skärgårdsvilla ute på en ö.

– Mitt första råd är att inte gå på priset, även om det är frestande. Professionalism kostar och är inget du kan få för en billig prislapp. Ett annat råd är att välja en totalentreprenör som kan ta ansvar genom hela processen, även efteråt, om något inte blir bra. Jag tycker också att du ska kontrollera att företaget har stabil ekonomi, licenser för att utföra hantverket och att de har försäkringar.

Skärgården utmanar

Artur och hans team verkar mestadels i Stockholms innerstad men hans partner Leszek Sokolowski har stor erfarenhet av skärgårdens unika utmaningar. De långa transportsträckorna är en sak som både kostar tid och pengar. I den mån det går väljer de att bo på eller nära projektplatsen, för att ytterligare minimera transporttider. Det kan också vara svårt att få flyt i byggprocessen om många hantverkare är inblandade. Återigen, geografin stökar till det.

– Tack vare att jag bor i Strömma på Värmdö kan jag snabbt komma ut i skärgården med egen båt, även till de mest avlägsna delarna av skärgården. Jag kan också transportera material som jag plockar upp hos vår bygghandelspartner i skärgården.

Viktigt med totalentreprenad

Artur berättar att de ofta får höra att de är kunniga, har sin kunskap inom bygglov och byggregler och är utmärkta rådgivare. Man menar också att de är direkta i kommunikationen och transparenta gällande kostnader och utmaningar.

– Det som utmanar i ett renoveringsprojekt är att hålla ihop allt. Därför förespråkar jag alltid totalentreprenad så att kunden inte behöver ha kontakt med olika företag, säger Artur.

– Särskilt i skärgården är detta viktigt. Vi bygger allt från bryggor, altaner, fönster och fasader till helrenoveringar som kräver både snickeri, måleri, vvs och eldragningar. En annan sak som förenklar är vårt samarbete med arkitekt, strandskydd- och bygglovsrådgivning samt att vi har juridisk kompetens om det uppstår oklarheter inför ett projekt, avslutar Leszek.

Byggprojekt i skärgården:

Välj en entreprenör som finns på plats i skärgården

Anlita en totalentreprenör som tar ansvar för hela projektet

Se till att entreprenören har en båt för transporter

Välj inte entreprenör efter pris – professionalism kostar

Kontrollera företaget på allabolag.se

Annons