Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 19 okt 2024

Unika stomleveranser för kräsna bostadsdrömmare

Ta servettskissen vidare och skapa ditt egna drömhus. Med prefabricerade stommar finns det kostnadseffektiva möjligheter som inte funnits tidigare. Sanna Larsson på Husgruppen Byggteknik berättar för Villanytts läsare om kundanpassade, prefabricerade stommar som den gyllene medelvägen.

För kataloghus finns det begränsade val att göra, menar Sanna Larsson på Husgruppen Byggteknik. Att bygga ett arkitektritat hus kan å andra sidan dra i väg i kostnader. Men det finns mellanting. För en viss typ av prefabricerade hus finns nämligen inga begränsningar.

– Prefabricerade hus måste inte vara en tråkig låda. Vi tillverkar visserligen prefabricerade stommar på samma sätt som leverantörer av kataloghus, men skillnaden är att vi kan leverera unika element och väggar med kundanpassad design.

Från bygglovsritning till tillverkningshandling

I sitt möte med nyfikna husspekulanter får Sanna Larsson möjlighet att ta del av andras husdrömmar som de sedan omvandlar till bygglovsritningar och så kallade tillverkningshandlingar. Prefab-elementen förtillverkas sedan i fabrik.

– Vi kan göra en bygglovsritning utifrån en skiss på en servett och kan också tillverka alla typer av hus. De enda begränsningar är vad vi kan frakta på vägarna, det vill säga hur stora elementen är. Vi levererar husets skal som stomme, ytterväggar, innerväggar, bjälklag och tak men inte inredning. Ofta får vi höra från våra kunder att de uppskattar att välja insidan själv.

Elementen prefabriceras i torr miljö

Det finns många fördelar att bygga stommarna i en fabrik framför att jobba med lösvirke på plats. Förutom att det är ekonomiskt bättre är det ett snabbare förfarande.

– Väggarna byggs i kontrollerad och torr miljö och elementen levereras klimatskyddade. Vi brukar få upp huset på en eller två dagar, säger Sanna.

Mindre trähus en trend

Villanytt frågar om det finns några särskilda villatrender just nu att hålla ögonen på. Sanna berättar att många av Husgruppens kunder efterfrågar spontade, stilrena träfasader. De får gärna målas med tjär- eller järnvitrol som gör fasaden underhållsfri och bara vackrare med åren.

– Det är mycket ladhus nu. Enkla villor men detaljrika med väldesignade, snygga anslutningar. Fönster är en stor grej idag. Till exempel detaljer om hur en smyg ska möta fönstret. En annan tydlig trend är energi- och yteffektiva, mindre hus. Gärna enplansvillor. Det hänger troligen ihop med vårt höga ränteläge, ett mindre hus kostar såklart mindre än ett stort, avslutar Sanna.

Text: Eva Rydinger

Annons