Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Bäst i test | Fönster 11 okt 2024

Bäst i test: Treglasade vridfönster

Villanytt har jämfört treglasade vridfönster med aluminiumklädda träramar, från olika leverantörer. Just den kombinationen har blivit en av de vanligaste och mest efterfrågade fönstertyperna för villor. Testvinnaren blev Klar Fönster, och här förklarar vi faktorerna som avgjorde.

 

Först några ord om fönstertypen, innan vi tittar specifikt på testvinnande Klar Fönster: Vridfönster sammanblandas ofta med glidhängda fönster, och båda typerna är mycket omtyckta i Norden. Båda kan roteras så att man kan putsa båda sidorna inifrån hemmet, utan att man behöver ta bort saker från fönsterbänken. Men vridfönster roteras lodrätt, medan glidhängda roteras vågrätt. Båda konstruktionerna har stora fördelar jämfört med traditionellt sido- eller gångjärnshängda fönster, men många husägare betraktar vridfönster som lite bättre balanserade, tryggare att hantera och säkrare mot inbrott, än glidhängda. Att vi tittade just på aluminiumklädda träfönster beror på att de blir alltmer efterfrågade, eftersom de är näst intill underhållsfria, frånsett vanlig rengöring och smörjning. Utslaget på den extremt långa livslängden så lönar det sig verkligen att investera i trä- och aluminiumkombination.

 

Priset avgör bland de A-klassade vridfönstren
Skillnaderna i energieffektivitet är ganska små, när man jämför olika tillverkares siffror, klassningar och mätvärden. De flesta tillverkare kan erbjuda mycket låga U-värden, både i karm- och glasdelen, men de tar olika mycket betalt. Bland A-klassade, den högsta klassningen för energieffektivitet, så sticker Klar Fönster ut. Priserna på deras nätbutik ligger cirka tjugofem till trettio procent lägre än genomsnittet på marknaden. I vissa fall upp till femtio procent billigare, om man tar med alla kvalitetsfaktorer i jämförelsen. Vi anar att de fördelaktiga priserna beror på en stor och effektiv produktion hos Klar Fönster, för vi ser i alla fall inte att det påverkar kvaliteten. För den husägare som ska köpa många fönster, så innebär det här många besparade tusenlappar som kan användas till roligare utgifter.

 

Garanti
Att Klar Fönster ger tolv års garanti på både glas och ram är positivt, tydligt och utmärkande. Särskilt i jämförelse med de tillverkare som ger olika garantilängder på glas, ram och karm. En kortare garantitid för en viss del av fönstret, är mycket lätt att missa. I synnerhet om det bara är den längre garantidelen som framhålls, vilket kan tyckas vara bedrägligt. Som alltid i Villanytts jämförelser, namnger vi endast det testvinnande fabrikatet. Det beror på att vårt syfte är att ge ett tydligt köpråd till läsarna – avsikten är inte att sänka andra fabrikat.

 

Kvalitetskänsla
Hur kvalitativt ett vridbart fönster upplevs, bortsett från de mätbara värdena, handlar ofta om hur mjukt, följsamt och stabilt det känns att vrida, öppna och stänga. En del fönster har inte samma precision och lätthet i rörelse och hantering som de topp-placerade. Villanytts testpanel placerade vridfönstret från Klar Fönster i topp. Om andra fönsters tröghet beror på dålig montering av demo-exemplaren hos återförsäljarna, är inget som Villanytt kan ta ansvar för.

 

Många valmöjligheter och anpassningar
Ett annat skäl till att Klar Fönsters treglasade vridfönster med aluminiumklädd träram utsågs till ”bäst i test” handlar om de många valmöjligheterna. Det format man önskar sig är lätt att välja i beställningsverktyget, och det gäller även valet av ”luft” – det vill säga om man vill ha glaset avdelat med stolpe eller ej. Några andra val som erbjuds är profildesignen, exempelvis om man vill ha karm och båge med modernt skarpa kanter eller klassiskt rundade. Även glastypen kan fås med egenskaper som ljudreducerande, soldämpande och andra egenskaper.

Nordiskt kärnvirke
Villanytt har även tittat på fönstertillverkarnas trävirke. Ju längre in i trädet som virket tagits, desto mer styrka och motståndskraft mot mögel och svamp får man. Det benämns som kärnvirke och har tätare träådringar. Att Klar Fönster använder FSC-certifierat kärnvirke, från nordiska tallar till alla karmar och ramar, är också en faktor för det höga betyget.

Text: Redaktionen Villanytt

Annons