Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Husbilar/Vagnar | Motor 11 okt 2024

Så tar du campingen in i vintern

Vintertält, året runt-tält eller universaltält? Med rätt utrustning kan husvagnslivet fortsätta även när snön faller. Richard Thunberg på Eurotents tipsar om vad man ska ha med sig om det finns drömmar om att tillbringa vintern i husvagn.

Att campa på vintern är en trend som växer för varje år. Det menar Richard Thunberg som möter många hugade tältköpare i Eurotents show room på Hammarö.

– Framför allt med husvagn. Man köper en campingplats för vinterhalvåret och ställer upp den där. Detta är vanligt över hela landet. Men allt fler vet också att det inte funkar med sommartält utan att det måste vara vinteranpassat för att klara snö och vind.

Vinteruppställning på trång camping

Så vad ska man tänka på när det kommer till vinterutrustning för husvagnen? Richard berättar att det beror helt och hållet på hur man campar och om man flyttar eller står still.

– Tänk noga efter hur du vill campa. Många står numera still länge på samma plats på grund av höga bränslepriser eller att man har en elbil som kräver laddning. Då uppskattar man bekvämlighet och stora ytor.

Året runt-tält för den som står still

De tält som Richard säljer mest av är året runt-tält. Detta tält passar de som har sin husvagn uppställd året om på samma ställe, kanske vid Vättern eller på Västkusten. Tältet byggs bara upp en gång och står sedan kvar på samma ställe. Tältet fungerar som ett uterum intill husvagnen eller husbilen och kan stå kvar om man kör i väg med bilen.

– Ett året runt-tält är ett fristående förtält och klarar årets alla årstider och temperaturväxlingar. En perfekt lösning om du har en permanent plats till husvagnen år efter år.

Vintertält för vinteruppställning

För de som har en plats i till exempel Sälen under vinterhalvåret är det helt optimalt med ett renodlat vintertält som förtält. Här är platserna mindre och de flesta vill ha ett tält av enklare slag som ändå står emot snö och tuffa väderförhållanden. Tältet har en kraftigare stomme och tjockare väv än traditionella förtält. Takets brantare lutning gör också att snön faller av taket.

– Nackdelen är att det är litet. Du får inte plats med stol och bord, och har ingen social yta. Vintertältet fungerar mer som en hall eller en sluss in till husvagnen. Vissa modeller kan användas även på sommaren som ett smidigt resetält.

Universal – smart kompromisslösning

En kompromiss mellan vintertält och året runt-tält är universal-modellen. Tältet fungerar som ett vanligt förtält på sommaren men täcker inte hela husvagnens längd. Att det är enkelt att sätta upp är en stor fördel. Samtidigt har det också mindre djup och längd vilket betyder färre pinnar och mindre material.

– Universalmodellen har ett tjockare stativ och en brantare lutning på taket för att snön ska kunna falla ner. Ett tips är att komplettera ditt tält med stormsäkring och vintersäkring för att klara tuffare väderförhållanden, avslutar Richard.

Text: Eva Rydinger

Annons