Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 3 okt 2024

Förläng säsongen med en vinterträdgård

Genom att bygga en vinterträdgård får du ett extra rum att njuta av året runt. Tore Swenson på Uterum Norrtälje guidar dig som planerar att bygga en egen vinterträdgård.

En vinterträdgård är ett vinterisolerat och delvis uppvärmt extra rum som gör att du kan njuta av både våren och hösten längre.

– Det finns många fördelar med en vinterträdgård, säger Tore Swenson. Framför allt får du njuta av säsongen längre. Du kan sitta där ute och dricka kaffe och njuta av vårsolen redan i april. På samma sätt får du en längre höst. Även om det är ruggigt ute kan du sitta inne och njuta. I en vinterträdgård kan du också förodla tidigare. Dessutom är ett isolerat uterum perfekt i vårt svenska klimat – du stänger ute myggen och slipper regnet.

Matcha vinterträdgården med huset

Det går att få en vinterträdgård som ser ut på alla möjliga sätt, allt från en klassisk, gammeldags design med spröjsade fönster som passar fint till sekelskifteshuset, till en modern, stilren vinterträdgård som smälter in vid funkisvillan eller huset i modern stil. Men det är inte bara utseende du behöver fokusera på. För dig som vill bygga en vinterträdgård finns en hel del val att tänka över, så som design och materialval. Utöver det kan det uppstå frågor om markberedning och bygglov.

– Jag rekommenderar att du tar kontakt med ett företag som har resurser att utföra alla delar av jobbet, säger Tore Swenson. På så sätt behöver du inte ha kontakt med flera olika företag, utan har en enda samarbetspartner, vilket underlättar hela byggprocessen.

Så får du din egen vinterträdgård

Grunden är det första du behöver fokusera på när du ska bygga en vinterträdgård. Du behöver bestämma hur stort uterum du vill ha och var på tomten det ska ligga. Därefter väljer du stomme, glas, väggar, tak, golv, isolering, uppvärmning och ventilation. Allt utifrån vilka behov du har och vad du önskar att använda uterummet till. Tore Swenson berättar om hur processen går till när man vill bygga ett uterum, steg för steg:

– Vi brukar börja med att fråga dig vad du vill använda uterummet till och vilka funktioner det ska ha. Därefter åker vi ut för att titta på platsen. Sedan bjuder vi in dig till vårt visningsrum där du kan känna på de olika materialen och se allt i verkligheten. Parallellt ritar vi upp en ritning av vinterträdgården i 3D, så du kan snurra, vända och vrida på den för att få en bild av hur det se ut på din tomt. När du är nöjd sköter vi hela processen, från markjobb till färdigt uterum.

Text: Carola Forslund

Annons