Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Måleri/Tapeter 25 sep 2024

Smidiga måleriverktyg ger bättre resultat

Rätt valda måleriverktyg kan ge dig jämnare täckning, förkorta arbetstiden och minska risken för fallolyckor. Målarproffset Michelle Gandré Lauridsen, som utbildar målare i användningen av redskap, tipsar här om tre favoritverktyg från Anza.  

 

  1. En roller med kort och stabil lugg

-Rollern ”Titex, Vägg & Golv”, från Anza, underlättar verkligen när man vill ha en slät yta med mindre struktur på stora ytor. Särskilt när man målar med matta färger så kan det vara svårt att få jämn och enhetlig täckning, men då underlättar den här rollern. Och den släpper inget ludd, som riskerar att fastna på den målade ytan. I fråga om vilken bredd på rollern man ska välja så tycker jag att 18 centimeter är smidigt, men den finns också som bredare.

 

  1. Ett förlängningsskaft för olika redskap

– Jag använder ofta förlängningsskaft från Anza. De är kompatibla med många penslar, rollers, bredspacklar och slipverktyg. En längd på 115 centimeter funkar för många olika jobb. Man behöver sällan ett längre skaft när man målar inomhus och har normal takhöjd. Om skaftet är längre än nödvändigt så kommer det upplevas som klumpigt, trångt att arbeta och det blir svårare att lägga ett jämnt tryck på rollern. Men utomhus, på exempelvis fasader, så underlättas jobbet rejält med längre skaft. En stor fördel med förlängningsskaft är att man kan stå tryggt på golvet och måla långa drag, från golv till tak i en rörelse, och hålla en större yta fuktig. Om man däremot målar en vägg, med rollern direkt i handen, så blir de bearbetade fälten mindre, vilket ger fler överlappningar och skarvar som leder till ojämnare täckning. Med skaft behöver man sällan kliva upp och ner på pallar och stegar, och det minskar ju risken för olyckor.

 

  1. Ett ”Fill & carry-tråg”

– Fill & Carry är en smart kombination av färgtråg och hink, som utvecklats av Anza. Den är djupare än ett vanligt tråg och rymmer ända upp till 3,3 liter, likt en hink. Och den har en lutande avrullnings- eller avstrykningsyta, som på vanliga färgtråg. Men man får med sig en större mängd färg, kan doppa hela rollern, stryka av överflödet – och med handtaget kan man lyfta och flytta tråget utan att spilla. Man kan även skydda sitt Fill & Carry-tråg och underlätta rengöringen, genom att lägga i en insats.

Annons