Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Tak 17 sep 2024

Skiffertak för elegans och hållbarhet

Skiffer är kanske det mest hållbara, traditionella och underhållsfria tak- och fasadmaterialet. Det kostar visserligen att klä huset med skiffer, men det höjer fastighetens värde i över hundra år och utstrålar en unik och exklusiv karaktär. Ashkan Fathi på Grythyttevikens Skiffertak lär oss mer om materialet.

Eftersom skiffer är en naturlig stenart så kan tak- och fasadskivorna hålla i evighet. När skiffertak efter mycket lång tid behöver läggas om så beror det vanligen på att spikar, underlagspapp och läktar åldrats. Ashkan Fathi på Grythyttevikens Skiffertak ger ett exempel på den långa livslängden:

– Jag har lagt om skiffertak som legat i 170 år. Och underlaget bestod då av näver, eftersom dagens takpapp inte fanns på mitten av artonhundratalet. Spikarna var smidda och alltså inte rostskyddade som de galvaniserade spikar vi använder idag.

Skiffer förknippas ofta med gamla hus, men på modern och minimalistisk arkitektur så ger skiffer ett riktigt spännande och unikt intryck. Ashkan förklarar att man kan välja skifferskivor av olika format, och på så vis har man friheten att välja stil.

-Ja, och det skapar alltid en genuin och autentisk atmosfär.

 Många fördelar

Förutom livslängden lyfter Ashkan fler fördelar med skiffer, som beklädnad på tak eller fasad:

-Det är helt underhållsfritt, ger byggnader en tidlös och stilren elegans och höjer fastighetens värde. Dessutom medför skifferläggning minsta möjliga utsläpp av växthusgasen koldioxid.

Skiffer är alltså hållbart ur flera perspektiv, och betydligt mer klimat- och framtidsvänligt än plåt- eller betongpannor.

Över hela landet

Det finns bara ett fåtal firmor och skiffertakläggare i Sverige med den kunskap och erfarenhet som teamet på Grythyttevikens Skiffertak har, så uppdragen sträcker sig över hela landet. Uppdragen och de skifferklädda byggnadernas behov är mycket varierande.

– Ja. Från stora renoveringar till helt nya skiffertak och fasader, eller bara byte av enstaka plattor som lossnat.

Text: Tom Swales

Annons