Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 17 sep 2024

Timmerhantverk som skapas med motorsåg

Allt börjar med en trästock eller en stubbe. Med motorsågen skulpterar Andreas Granlund fram konstverk i trä. Ur en stock formas en björn och en stubbe blir till en uggla. Unika timmerhantverk för både hem, trädgård och offentlig miljö.

På Bureå camping vid Bureälven står en glad bäver på en stubbe och tittar ut över vattnet. Det är ett konstverk från Granlunds Timmerhantverk. En snidad bänk omgiven av både en stor fisk och en bäver i trä utmed vandringsleden vid Myckleån har samma skapare. Likaså en Yoda-figur från Star Warsfilmerna som syns stående mellan två röda byggnader i en norrländska trädgård.

Mannen bakom dessa timmerhantverk heter Andreas Granlund, är 31 år och bor på landet utanför Skellefteå. För honom har skogen alltid varit en naturlig del av livet. När han fyllde 18 fick han sin första motorsåg

– När jag fick se en hög stubbe började jag testa att göra en figur med sågen, berättar han.

Vid ett senare tillfälle var han med sin far på mc-semester och kom till en camping där han fick se flera skulpturer i trä utplacerade.

– Då bestämde jag mig för att försöka göra liknande själv.

Unika konstverk för utemiljö

Ofta utgår Andreas från en riktigt grov trädstam i färsk tall eller gran. Efter ett par timmars arbete med motorsågen är armarna trötta och behöver vila. Först dagen efter brukar han titta på sin skapelse och fortsätta arbetet. När grovsågningen är gjord får verket vila några veckor för att träet ska hinna torka.

– Det är som att göra en tårta. Då börjar man ju inte med detaljerna och strösslet, utan det kommer sist.

I slutet av skapandet kommer de mindre verktygen fram och med hjälp av dem fixas detaljerna. Tjära, linolja eller lasyr ger den sista finishen.

Andreas skapar inga abstrakta motiv. Han vill att det ska gå att se vad skulpturerna föreställer. Det blir mycket djur, inte minst fåglar av olika slag.

– Ugglor är väldigt populärt. Det blir snyggt att göra fjädrar med motorsåg, säger han och berättar att skulpturerna är gjorda för att stå ute och passar för den som vill ha något som ingen annan har i trädgården.

– Men det är klart, om någon har ett stort hus kan de förstås ha den inne som en prydnad också.

Konstverken presenteras på nätet

Andreas Granlund presenterar sina skulpturer på Instagram med kontot @granlundstimmerhantverk. Där finns exempel på hans skapelser – fåglar, björnar och andra djur, men också tomtar, gubbar, gummor och figurer från Starwars. På beställning tillverkar han både små och stora skulpturer. Den intresserade kan också följa hans arbete med att uppföra ett timrat härbre på gammalt vis.

Dessutom visas prov på hans täljkonst med bland annat detaljrika slevar av björk som han snidat fram.

– Det kan vara lite meditativt att jobba med händerna. Så det här med att slöjda med kniv tror jag fler borde våga sig på, avslutar timmermannen Andreas Granlund.

Text: Carolina Carpvik

Annons