Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Mark/Sten 30 aug 2024

Betongväggar till din villa – så fungerar det

Bra isolering, lång livslängd och så gott som underhållsfritt är tre bra anledningar att överväga betongväggar för dig som bygger nytt. Pär Stålhandske hos Vimmerby Prefab berättar mer om fördelarna med betongväggar som är fabrikstillverkade och skräddarsydda.

Trä är fortfarande det vanligaste byggnadsmaterialet för en villa idag. Det beror inte minst på den stora marknaden för nyckelfärdiga hus, där flertalet modeller har trä som huvudsakligt material. Allt fler väljer dock betongväggar till sitt hus, inte minst på grund av de stora möjligheter som finns idag att få väggarna skräddarsydda för snabb montering.

– Prefabricerade betongväggar innebär att väggarna tillverkas i fabrik på beställning, med de mått och egenskaper som önskas, och levereras till byggplatsen. Vanligt för väggar till en villa är så kallade sandwich-element med färdiggjorda ytter- och innerskivor med isoleringen färdig emellan, berättar Pär.

Bra isolering och underhållsfritt

Betongväggar blir ofta något dyrare per kvadratmeter än träväggar, men har i gengäld flera fördelar som du har glädje av över tid.

– En färdig betongvägg med isolering för villa är oftast mellan 350 och 400 millimeter tjock och ger riktigt bra u-värden för värmeisolering och även bra ljudisolering. Livslängden är väldigt lång och en betongvägg är så gott som underhållsfri. Du behöver aldrig byta fasaden och ofta räcker en tvätt istället för målning.

För monteringen av färdiga betongväggar finns två alternativ: På färdiggjuten grundplatta eller på plintar innan grunden gjuts.

– Två fördelar med att montera väggarna först och gjuta grunden kring dem är dels att du får garanterat helt väder-, vind- och vattentätt utan fogad skarv mellan grund och vägg, dels att du också helt undviker köldras mellan plattan och väggarna och därmed får ännu bättre u-värden. Däremot kommer grunden att ta lite längre tid att gjuta med den här metoden.

Förberett för installationer

Med prefabricerade betongväggar kan du även få väggar som är förberedda för såväl olika installationer som el och ventilation som fönstermontering.

– Inför tillverkningen av väggelementen har vi den dialog som behövs med alla från takstols- och fönstertillverkare till byggföretaget och med dig som privatkund förstås. Vi gjuter in elen med plats för dosor och utlopp, och vi kan även gjuta in reglarna till fönstren för en snabbare montering av dem på plats sedan, säger Pär Stålhandske.

Resultatet: Betongväggar som reses på plats på 1-2 dagar och är helt färdiga såväl utvändigt som invändigt.

– Kanske att du vill spackla om du ska måla invändigt. Men idag väljer många en omålad betongvägg för den där råa, industriella känslan.

Text: Tobias Christoffersson

Annons