Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Kök 22 aug 2024

Så väljer du rätt köksho

Är det dags att renovera köket och välja köksho? Är över- eller undermonterad kökskho klokast? Är klassiskt rostfritt eller modern silgranit tåligast? Annica Wembo Orling på Skanco tipsar.

Det är mycket slitage i ett kök. Det är viktigt att en diskho är snygg, praktisk och hållbar.

-Kök renoverar man inte ofta så det är värt att ta sin tid när du väljer material och modell. Förutom materialval så finns det en uppsjö av modeller att välja mellan, såsom dubbel- eller enkelho. Dubbla hoar är utmärkta om du ofta handdiskar, medan en större enkelho kan vara mer fördelaktig om du använder diskmaskin. Klassiskt rostfritt går aldrig ur tiden, men jag vill lyfta hoar av silgranit som är ett underbart material, säger Annica.

Väldigt tåligt

Silgranit är tillverkat av granitkristaller och är mycket slag- och reptåligt. Materialet ger kökshon en sammetslen känsla, ett matt utseende och finns i flera färger. Den är enkel att rengöra och håller i många år. Silgraniten är genomfärgad så om du lyckas repa den stenhårda ytan syns det knappt. Färgerna soft white, kaffe och tryffel trendar just nu samt blandare med utdragbar dusch i silgranitfärgerna som matchar vasken.

-Om du dessutom väljer en undermonterad ho är det inte bara snyggt utan också sömlöst när du torkar av bänken, vilket ytterligare underlättar rengöringen. Låt gärna diskhon ta upp någon av färgerna i bänkskivan om den skiftar som exempelvis i marmor. Det kan också vara supersnyggt att bryta av med en helt annan färg på kökshon, säger Annica.

Vill du hellre ha en ho i stål tipsar Annica om ”dark steel”. Produkten är tillverkad av genomfärgat mörkt stål som är värmebehandlad för att tåla repor och slag bättre.

Många smarta tillbehör

Det finns många praktiska tillbehör till hoarna, exempelvis en silkorg som kommer med de flesta av diskhoarna i både rostfritt och silgranit.

-Man kan färgmatcha för en snygg harmoni. Exempelvis en vit ho med ett mässingsfärgat rörset som matchar blandaren eller beslagen eller en svart ho med svart rörset för ett mer sobert intryck, berättar Annica.

Andra smarta tillbehör är sköljskålar, skärbrädor och diskmedelspump. De både underlättar köksarbetet, men tar även vara på arbetsytan. Annica tipsar också om att välja en blandare med utdragbart munstycke och duschfunktion.

-Det är så praktiskt när du ska skölja ur vasken eller fylla en kastrull med vatten som står på bänken. Det finns även en del modeller med sensor så att du slipper ta i kranen med kladdiga fingrar.

Text: Linda Jonsson

Annons