Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Mat & Dryck 20 aug 2024

Streetfood för finsmakare

Den annorlunda snabbmatsrestaurangen Glupsk vill få dig att byta hamburgare och kebab mot skaldjur i streetfood-tappning.

Tycker du också att utbudet av snabbmat är allt för likriktat? Det gör kräftfiskaren Niklas Krafft som startat restaurang Glupsk på Kungsholmen i Stockholm.

– Vi vill visa att skaldjur är mat för alla och att det inte behöver kosta skjortan. Skaldjur är förvisso dyrt men vi har lyckats prissätta våra rätter så att de inte kostar mer än en fin-kebab gör – trots att våra råvaror kostar minst fyra, fem gånger mer. 

Paradrätt

– Vi har idag ingen fisk på menyn. Bara skaldjur och havsbaserad mat, som Nuggets på krabba och torsk, pizza biancos med olika toppings, exempelvis räkor. Sedan gör vi lobster rolls egenfångad svensk hummer, det är vår paradrätt. Det är streetfood som har sitt ursprung i de hummerfiskande delarna av USA, runt Maine och Boston. Vi gör lobster rolls och rolls på havskräfta, räka och krabba. Det är vår huvudgrej, kan man säga. 

Grundaren Niklas och hans kompanjon är kräftfiskare med burar på Orust där han driver både restauranger, hotell och fyra butiker. De fiskar från egen båt LL12 Nephrops.

För några år sedan tog Niklas och hans familj fram ett street food-koncept med skaldjur i en food truck. Det blev succé.

2019 deltog de i foodtruck-SM i Kungsträdgården – och vann tävlingen.

Det var då man bestämde sig för att fortsätta offensiven och starta en snabbmatsrestaurang med bara havets läckerheter på menyn: krabba, räkor, havskräftor, ostron och andra skaldjur.

Restaurang Glupsk öppnade på Hantverkargatan 8 i Stockholm för drygt ett år sedan och har blivit en favorit bland snabbmatsfantaster med lite högre förväntningar på smak och hälsa. Fler enheter är under planering och vi kommer satsa på större städer men först bygga upp en stabil verksamhet i Stockholm.

Annorlunda meny

Foodtrucken åker fortfarande mellan olika event och företagsgig i södra Sverige medan restaurangen är har en något annorlunda meny.

– I foodtrucken är maten mer streetfood men på restaurangen har vi förrätter, huvudrätter och avsmakningsmenyer.

Hur kan ni konkurrera med snabbmatsställen med något så exklusivt som skaldjur?

– I Stockholm är ju skaldjur generellt jättedyrt. Men vi har försökt hålla ned priserna då vi kapar så många led. Vi har en prissättning som är human jämfört med många andra andra. För att få fram en portion skalad kräfta går det åt 450 gram kräfta med skal. Vi använder ju bara stjärten. En sådan rätt kostar 175 kronor vilket är ganska billigt eftersom det är rent kräftkött. Folk tycker det är prisvärt.

Annons