Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Fönster 21 jul 2024

Förvandling sett genom nya retrofönster

Alexandra Löfgren och hennes man Magnus har genom en totalrenovering skapat sin retrodröm – ett ombonat hem där gammalt möter nytt i en perfekt mix.

Alexandra och Magnus bor sedan några år tillbaka i Mölndal strax utanför Göteborg. Paret började 2020 känna en längtan efter trädgård och de ville gärna bita tag i ett renoveringsobjekt. De visste precis vad de ville ha och efter ett par månaders letande hittade de sitt framtida hus. Ett gammalt charmigt trähus med mansardtak och stengrund från 1923 som var i skriande behov av kärlek och en varm renoveringshand.

– Trots att huset var fallfärdigt så tvekade vi inte. Vi såg potentialen direkt och kände att detta ska bli vårt, berättar Alexandra.

Ett stort behov av nya fönster

Alexandra och Magnus ville bevara så mycket som möjligt av tidsandan. Något som visade sig bli en utmaning på grund av husets skick. Så att den stundande renoveringen skulle innefatta ett fönsterbyte stod klart direkt. Fönstrena hade hål rakt igenom på flera ställen och träet var genomruttet. Så tyvärr var de i alldeles för dåligt skick för att behålla. Samma sak var det med dörrar och golv.

– Men vi älskar att blanda gammalt och nytt och har försökt att bevara känslan av 1920-tal, berättar Alexandra.

Nya fönster i retrostil

Paret ville åt den äldre känslan med trä på insidan, men också gå på ett mer underhållsfritt alternativ på utsidan. Valet föll på Elitfönster Retro.

– Vi var lite rädda för aluminium först, men de här fönstren har otroligt slimmade aluminiumprofiler. Så för oss blev Elitfönster Retro ett val som vi nu är så glada över, säger Alexandra.

De valde att addera spröjs, något som inte fanns på originalfönstren, och de passade även på att se över fönstersättningen. Två av husets fönster fick bli större än föregående och ett annat fönster ersattes med en altanpardörr.

Bytte färgsättning

Hela huset fick under renoveringen en ny färgsättning. Fönstren fick en ny fin färg på utsidan medan insidan fick förbli vit.

– Vi visste nog redan från start att vi ville gå på en annan kulör än vitt på utsidan. Den grågröna färgen ger otroligt mycket liv och passar vårt hus väldigt bra, säger Alexandra och syftar på kulören RAL 7033.

Att de nya fönstren var en bra investering har visat sig på flera plan.

– Förut så drog det rätt igenom vilket har gjort att vi efter bytet har energisparat otroligt mycket.

Text: Tom Swales

Annons