Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 29 maj 2024

Ta hand om gamla hus på rätt sätt

Att renovera ett korsvirkeshus eller sekelskiftesvilla kräver sin hantverkare. Metoder och materialval ser annorlunda ut. Det menar Cliff Nilsson, som brinner för bevarelse av äldre hus och har renoverat bostäder i över tjugo år. 

Från mars till oktober är det tacksamt att sätta tänderna i att renovera husets yttersida. Är det samma sak att renovera ett nytt eller gammalt hus? Nej, menar hantverkaren Cliff som driver PhanterBygg i Skåne.

– Metoder och materialval är olika. Vid renovering av äldre hus vill jag behålla den gamla stilen och själen i huset, använda hållbara material som andas och är kompatibla mot husets uppbyggnad. Nyproduktion har ofta många olika lager av material som skapar ett tätare hus och behöver inte andas som naturmaterial.

Starta ett renoveringsprojekt

Det är inte ovanligt med bevarelsekrav på äldre hus som innebär krav på materialval och kulörer. Vid översyn av ett hus är det enklast att undersöka nerifrån och upp så att inga skador på grund eller fasad finns, därefter fönster och slutligen tak och hängrännor.

– Tänk efter vad ni verkligen vill med huset. Vid större renoveringar är det inte fel att bo in sig och se vad som behövs förbättras eller läggas till. För mig är det också viktigt att förstå och förverkliga kundens drömmar och önskemål. Vid förändringar som en tillbyggnad, fönster, dörrar, fasadbyte eller tak, är det snyggast att behålla samma stil som när huset byggdes.

Tilläggsisolera med hållbart material

Att tilläggsisolera ett gammalt hus eller se efter tätning runt fönster och dörrar kan spara många dyra elräkningar. Cliff använder helst cellulosaisolering på vind eller i snedtak och berättar att det blir billigare och enklare att anlita ett företag som kan spruta in cellulosa, då man slipper skarvar och spill som uppstår vid traditionell isolering.

– I innerväggar funkar cellulosa i skivform. Men den får inte överstiga en tjocklek på 100 mm, då kan varm och kall luft mötas i väggen och förorsaka fuktproblem. Utvändig lösning är en spontad träfiberskiva som finns i olika tjocklekar, den bryter köldbryggor och du får ett bra skydd mot vind och kyla. På denna går det bra att lägga en puts eller klä en traditionell träfasad över.

Linoljefärg utomhus

Vid färgval använder Cliff gärna traditionella färger som linoljefärg vid snickerier eller klassisk falurödfärg.

– Jag har precis avslutat ett staket med linoljefärg. Fördelen är att den låter träet andas och är bra för miljön. Att köpa färg är att föredra från de etablerade färghandlarna.

På frågan vilket som är det främsta rådet när man ska välja hantverkare till ett äldre hus svarar Cliff att inte anlita någon som vill förenkla och ta genvägar, utan känner yrkesstolthet och är noga med detaljer

 – Ta in många offerter och ställ frågor. Välj en hantverkare som har en känsla och respekt för husets ålder samt kännedom om material och tekniker. Och har du asbestplattor på tak eller fasad behöver hantverkaren vara certifierad för detta. Anlita någon som du har förtroende för! avslutar Cliff Nilsson.

Annons