Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Okategoriserade 30 mar 2025

Hemligheten bakom det svenska gin-undret: Mod och nya smaker

Intresset för gin har exploderat i Sverige. Från ett smalt utbud med billiga, storskaliga produkter finns det idag ett stort utbud av hantverksgin att välja mellan med komplexa smakprofiler.

– Det är visserligen inte lätt att starta en spritfabrik. Myndighetsarbetet är enormt, så man måste vara lite tokig och modig. Men hade man inte vågat utmana och tänka nytt hade det inte blivit något, säger Fredrik Borggren, på Barsebäcks bränneri.

Många duktiga destillatörer

Sverige har gått från att vara ett land med statligt styrda alkoholproducenter till ett respekterat land med framstående ginprodukter. Fredrik berättar att det var Hernö Gin som 2011 var med och satte fundamentet för det svenska ginundret. Idag finns över 100 producenter i Sverige och Fredrik drog själv i gång 2023 med Barsebäcks bränneri.

– Det finns många duktiga destillatörer i det här landet. Jag vill sätta Barsebäck på den internationella gin-kartan med en gin som verkligen sticker ut.

Sverige vågar utmana smakmässigt

Fredrik drar en parallell till ölvärlden som gjort samma utvecklingsresa och gått från en handfull bryggerier till flera hundra. Kanske är det alkoholpolitiken som legat bakom denna utveckling, spekulerar han. Svenskens relation till alkohol är tudelad där det funnits en rad förbud historiskt. Detta gör kanske att det finns en mystik bakom skapandet.

– Vi vågar tänka nytt och ta ut svängarna. Vi vågar spänna bågen och testa nya smaker och ta i mer kring smaksättning. Min filosofi är att ta fram något som inte finns idag och utmana de traditionella smakerna. Jag vill skapa nyfikenhet kring produkterna som verkligen tillför marknaden något nytt och extraordinärt.

Tänjer alla gränser

För Fredrik startade gindestilleriet som ett hobbyprojekt. Han ville tänja alla gränser för hur mycket smak som kan tryckas in i flaskan. Barsebäck Dry Gin är en klassisk gin med en unik citrusdriven smak. Bland örterna finns utöver enbär och koriander även inslag av citrus, fläder och ljung.

– Jag utgår utifrån det jag gillar. Jag ville ha fram en fet och citrusdriven gin och har dragit på med så mycket kryddor jag bara kunde i destillatet. Jag har också jobbat mycket med balansen, vilket är en av framgångarna. Folk dricker den gärna ren på is och i sina klassiska cocktails. När jag lanserade var min ambition att sälja ett par hundra flaskor. Sedan kom jag snabbt in på flera namnkunniga barer såsom bland annat Facit där Emil Åreng var snabb med att ta in den på menyn. Det är ett kvalitetsbetyg!

Ny destination i Skåne

Och nu står Sverige inför att införa gårdsförsäljning. Hur påverkar det bryggerierna i Sverige? Fredrik berättar att han kommer att bygga ut sin verksamhet från 25 till 500 kvm och skapa en destination för företag och privatpersoner.

– Jag vill erbjuda ginälskare att lära sig mer om hantverket och kunna köpa med sig en flaska. Det blir cocktail-bar och ginprovningar. En annan nyhet är att besk och akvavit kommer att släppas i april samt flera nya produkter, däribland ett samarbete med en av Sveriges främsta bartenders. Själv går jag från en till sju produkter under 2025. Det händer grejer! avslutar Fredrik.

Text: Eva Rydinger

Annons