Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur 4 mar 2020

Känsliga och lugna naturfotografier

Det är Stockholms skärgård, alldeles utanför Nynäshamn, som ligger till grund för hans storslagna naturfotografier. Man blir fascinerad av det blåa nyanserna som fotografen Bill Ferngren lyckas fånga i havet vilket han älskar att fotografera, oavsett väder. Han känner inte att man behöver åka långt ut i världen för att hitta fantastiska fotografier. Utan de mest magnifika och finaste bilderna finns i naturen precis bredvid honom, där han bor.

 

Han går gärna ut i naturen och fotograferar. När det regnar är det ofta skogen som lockar med en då lite förändrad karaktär och en gnutta mystisk i atmosfären. Med regnet är det mycket som förändras, där färgerna i växligheten blir liksom djupare och mustigare. Eller så tar han en tur till havet, precis vid skymning, där solen långsamt gå ner och skapar en rosa-lila färgad himmel, i kontrast till havet som kan skifta i lysande blått till en gråaktig ton.

Bill har fotograferat sedan år 1990 och allting började när han blev tillfrågad att göra ett stort produktfotograferingsjobb åt ett väskföretag. Så han började med det, men fann sedan sitt kall i naturen istället. Han är i stort sett autodidakt men har en utbildning i grafisk formgivning i bagaget och är även musiker. Så det konstnärliga ligger i blodet, där han känner en stark vilja att återspegla sitt grannskap och sin natur där han bor.

-Det finns så mycket fin natur runtomkring mig. Närheten till havet och skogen gör mina fotosessioner okomplicerade samt spontana. För mig är det viktigt att hålla mitt bildspråk enkelt och så nära sanningen som möjligt. Jag vill helt enkelt inte krångla till det för mycket, berättar Bill.

Den bästa kvaliteten på ljuset för hans fotografier är morgon och kvällsljus. Det blir som ett behagligt och lättjobbat mjukt ljus som sköljer över landskapet.

-Kontrasten mellan ljuset och skuggorna är då inte är så stor. Detta förutsätter givetvis att solen behagar att titta fram, säger han.

För Bill handlar det mycket om att se hela bilden som en ram och där han arbetar med igenomtänkta kompositioner där inget har lämnats åt slumpen. Han upplever även att hans intresse för musik kompletterar fotograferandet.

-Det händer att jag ibland kan tonsätta mina fotografiska upplevelser och den känslan jag varit med om. Det är som att de två engagemangen möts, avslutar han.

För att se mer av Bills härliga naturfotografering, så kan du besöka hans hemsida. Där finns även möjlighet att köpa alla hans fotografier i Fotoprints, som du kan rama in och snyggt sätta upp på väggen därhemma!

Instagram: Bill Ferngren

Mail: [email protected]

Text: Linda Johansson

Annons