Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 19 dec 2018

Den sanslösa Broadwaysuccén Something Rotten!

Array

Hur skapar man en musicalsuccé?
Ja det var något som de amerikanska bröderna Karey och Wayne Kirkpatrick funderade över när de växte upp i Louisiana på 60-talet. Långt senare kom deras gemensamma kärlek för historia och teater att föda idén till musikalen om två bröder som kämpar för att slå sig fram som dramatiker i Shakespeares London. 2015 blev deras musikal Something Rotten en succé på Broadway!

Wermland Opera har en lång rad Europa- och Sverigepremiärer bakom sig. Med åren har listan på nya musikaler blivit lång på den karlstadbaserade opera- och musikalscenen. Nu har turen kommit till Something Rotten! som just nu går för fulla hus i det vackra operahuset vi Klarälvens strand.

Vad handlar det om?
Vi får hänga med till London på 90-talet – 1590-talet! Bröderna Nick och Nigel Bottom sliter hårt för att slå sig fram som pjäsförfattare medan den snygge, oerhört populäre ”megastjärnan” William Shakespeare slår in hit efter hit. När det lokala, och inte alltid så lyckosamma, oraklet Nostradamus d.y. förutspår att framtiden ligger i pjäser med både sång och dans ger bröderna sig i kast med att skriva världens första musikal för att bräcka Shakespeare. Ämnet till musikalen är dock lite tveksamt och deras musikal Digerdöden, blir verkligen ingen kioskvältare… På ett nytt besök hos Nostradamus vill Nick ta reda på vilken titel Shakespeares nästa succé kommer att ha. Oraklet lyckas nästan tyda ut ”Hamlet”, men denna gång blir inte helt rätt. Thomas Nostradamus berättar att han ser något framför sig som heter… ”Omelett”! Nick Bottom tvekar inte, han snor genast idén och skriver musikalen Omelett! Och hur det går kan man se på Wermland Opera fram till mars!

Gänget bakom succén
Regissör Markus Virta, som hyllas för sin regi av Såsom i himmelen på Oscarsteatern, är tillsammans med Tony award-vinnande scenografen Nigel Hook engagerad på Wermland Opera för sin förmåga att illustrera och plocka fram crazy-komik på scenen. Calle Norléns pricksäkra översättning skänker också extra krydda till föreställningen som både textligt och musikaliskt är en rungande hyllning till (och en kärleksfylld drift med) musikalgenren och dramatikern Shakespeare. Referenserna duggar tätt!

Med galen humor i Monty Pythons anda, fantastiska kostymer och halsbrytande steppnummer serverar en stor musikalensemble med namn som Christer Nerfont, Patrik Martinsson, Jenny Holmgren, Cecilie Nerfont Thorgersen och Tord Hansson en musikalupplevelse utöver det vanliga. I ett hejdlöst tempo får publiken en enastående lektion i hur man skapar en musikalsuccé!

Text: Linda Johansson

Annons