Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 15 jul 2024

Upplev kulturskatter och historiens vingslag på semestern

Vill du göra en tidsresa till svunna tider i sommar? Uppleva en gammal gård från 1600-talet och få ta del av historia från det forna livet i byn? Då rekommenderas ett besök på 20-års jubilerande Backgårdens Turism & Kultur i Lavad, mellan Lidköping och Grästorp.

Turister från 60 olika länder har besökt Backgården under de senaste tjugo åren. De har bott i de rödmålade stugorna med vita knutar, belägna i det idylliska svenska sommarlandskapet. Följt med på en guidad vandring på en led genom den forna byn, som ligger precis intill den gamla 1200-tals kyrkan i västgötska Lavad. Besökarna har också fått ta del av historia från både gården och byn runtomkring genom de samlingar som finns bevarade.

Gård med gamla anor

I det gamla spannmålsmagasinet finns Backgårdens museum. Dit har alla gästerna som bor över på gården fri entré. Där finns både personligt arvegods, bruksföremål, träskulpturer och antika föremål som har köpts in.

– Vi vill gärna dela med oss av vår och bygdens historia, säger Ingbritt Johansson, som driver verksamheten tillsammans med sin make BengtGöran.

Backgården har funnits inom samma familj sedan 1600-talet. Men det var först när Ingbritt blev pensionär, för tjugo år sedan, som de började ta emot övernattande gäster och bjuda på kulturupplevelser.

Det är inte bara föremål från forna tiders lantbruk och gården som visas. Där finns även ett dockmuseum med gamla cellodockor som tillverkades i Lidköpingstrakten på 1940-talen. Ingbritt berättar att det var männen som göt dockorna, medan kvinnorna målade dem och sydde deras kläder.

Några äldre fullt möblerade dockskåp från dåtid till nutid finns också – till glädje för både små och stora besökare.

Populära jultallrikar

En verklig kulturskatt i form av 250 olika broderade väggbonader med visdomsord på ryms också i Backgårdens museum, även om alla förstås inte är uppsatta samtidigt.

Dessutom finns där en komplett samling av alla jultallrikar från närbelägna Rörstrand från 1968 och framåt.

– Tallrikarna med sina motiv från Selma Lagerlöfs berättelse om Nils Holgersson brukar vara mycket uppskattade, inte minst av våra utländska gäster, säger Ingbritt.

Tallrikarna säljs numer ofta till en billig peng på loppis och i secondhandbutiker. Men för Backgårdens besökare från andra länder är en jultallrik från Rörstrand en riktig klenod.

I sommar firas Backgårdens Turism & kulturs 20-årsjubileum.

– Vi börjar bli till åren komna, både jag och min make. Så det är i all ödmjukhet som vi fortsätter och kör verksamheten på gården detta år också, avslutar Ingbritt Johansson och hälsar alla välkomna att uppleva historiens vingslag hos dem i Lavad.

Text: Carolina Carpvik

Annons