Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Inredning | Kultur | Livsstil 22 feb 2022

Wiréhns färgexplosioner ger liv i skandinavisk inredning

Konstnären Klas Wiréhn har ett stort intresse för inredning, och med sina målningar för han gärna in kraft, klara kulörer och rörelse i hem och kontorsmiljöer. Dagens subtila, avskalade och släta inredningsstil får mer liv med hans starka målningar, menar många som har hans konst på sina väggar.

Villanytt noterar att Klas Wiréhn jobbar i två spår, varav det ena är helt abstrakt medan det andra är figurativt. Och till skillnad från många andra konstnärer så välkomnar han alla färger lika mycket. Wiréhns signum är de energiska penseldragen, generösa färgmängdernas struktur, klara färgerna och explosiviteten på stora dukar.

-Jag vill att det verkligen händer något stort på väggen när tavlan kommer upp. Det får gärna smälla till i upplevelsen, och skapa wow-effekt. En målning ska ju inte be om ursäkt och försvinna i inredningen, utan tillföra en upplevelse.

Figurer i blåsväder

Flera av de effektfullaste och humoristiska målningarna har temat ”i blåsväder”: Välklädda figurer, kanske företagsledare och politiker, tycks få färgen avblåst åt sidan av en överraskande kastvind.

-Idén kom efter att jag hört media ofta nämna att olika ledande personer hamnat i blåsväder. Jag ville illustrera det, och märkte att det blev ett häftigt uttryck i bilderna.

Struktur ger varierande ljus

De kraftiga färglagren bildar en struktur, som skuggar och reflekterar på olika sätt beroende på varifrån ljuset kommer.

-Ja, flera köpare har sagt att deras målning innehåller flera bilder, eftersom den upplevs olika vartefter dagsljuset förändras.

Akrylfärgens struktur har Klas lyckats fånga väl i den grafiska serien som reproducerar en av blåsväder-bilderna.

Utställningarna i fysiska lokaler har visserligen pausats under pandemin, fast man får ändå en bra uppfattning om Klas bildvärld på Instagram (wirehnart). Men att möta de stora bilderna, ofta i höjd eller bredd på 1,5 meter, är såklart en större upplevelse.

Text: Tom Swales

Annons