Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Inredning 13 nov 2021

Visst kan du rita ditt hus och garage

Många vill rita sin nya byggnad själv för att få optimala lösningar för hushållets behov och tomtens förutsättningar. Faktum är att de flesta klarar det utan förkunskaper – om programvaran är specialanpassad för en specifik husleverantörs byggkoncept. Ett av de mest användarvänliga ritverktygen hittar vi hos Mellby Garage, där Fredrik Sahlberg förklarar fördelarna.

Alla val och delar som erbjuds i det digitala ritverktyget är avbildade. Så man behöver inte kunna teckna byggprodukter eller avancerade konstruktioner själv.

-Det går inte heller att rita och beställa något omöjligt och galet. Varje del som väljs och kombineras är redan konstruerad, och dessutom så granskar vi ju ritningen. Och om man kommer till ett stadie där man blir osäker så kan man bolla över just det momentet, eller hela fortsättningen, till oss. Vi kan också rita tillsammans, via videolänk, förklarar Fredrik.

I ritverktyg kan man inte bara rita det exteriöra, som en ideal huskropp, fönster- och dörrplacering, fasadmaterial och välja färgkod. Även interiört kan man rita planlösningen, sitt eget kök och mycket annat.

Rita in kontor och hobbyrum

Att kunna rita huset eller garaget själv uppskattas särskilt när man har en älskad utsikt som man vill kunna njuta av genom fönstret eller på farstun. Eller om man har ett fritidsintresse som kräver speciella utrymmen. Det ger också de bästa förutsättningarna för att få den bästa logistiken mellan trädgården, parkeringen, garaget, förrådet och bostaden. Fredrik tillägger:

-Nu ritar många in kontor för att skapa bättre förutsättningar för att jobba hemifrån. Att då kunna skapa arbetsrummet exakt för sina jobbrutiner är verkligen uppskattat.

En stor hjälp är möjligheten att se det ritade i 3D, från alla vinklar.

-Och via tekniken augmented reality kan man dessutom uppleva byggnaden i sin autentiska miljö. Röra sig virtuellt inuti och utanför, se utsikten genom fönstren och betrakta det exteriört i sin omgivning.

Färdigt eller byggsats

Man kan fritt välja hur färdigt huset ska levereras. Somliga väljer att beställa de färdiga modulsatserna, för att bygga själv. Andra beställer grundarbetet och färdigställandet av bottenplattan, ända fram till ett rest hus som är färdigt utvändigt.

-Att sen ta en separat entreprenör för det interiöra blir oftast lönsamt för husägaren, kan vi se på våra beräkningar, tipsar Fredrik.

Ritverktyget kan man använda online, på hemsidan eller ladda hem som app. I skrivande stund implementeras funktionerna på den kommande nya webbplatsen, där både hus- och garageverksamheten ska enas under namnet Mellby Home.

Text: Tom Swales

Annons