Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Värme/Kyla 11 nov 2023

Visst kan du elda utan skorsten

Finns det något mysigare än en sprakande brasa, men vad gör man om man inte har någon skorsten? Ingela Rhodin och hennes man upptäckte att det finns skorstensfria pelletskaminer. En sådan ger nu inte bara myskänsla, utan värmer upp hela deras hus.

Det började med att paret letade efter en uppvärmning som inte skulle bli för dyr till Västerbottensgården de hade byggt. De upptäckte den svensktillverkade pelletskaminen Lilla Frö och blev imponerande när de fick veta hur den fungerade. Kaminen kräver ingen skorsten, utan placeras vid en yttervägg och har en fläktstyrd rökgaskanal som går rakt ut genom ett 16 centimeter stort hål som tas upp i väggen. Utomhus placeras ett drag. Det blir aldrig mer än 50 grader i väggen. All värme stannar i huset och sprids med hjälp av en inbyggd fläkt.

– Kaminen är den enda värmekälla vi har i vårt hus som har timmerväggar, två våningar och är 140 kvadratmeter stort, säger Ingela Rhodin.

Fördelar med pellets

Hon hade aldrig hört talas om den här typen av skorstensfria pelletskaminer tidigare.

– Jag insåg att folk inte vet om detta, trots att det fungerar så bra och samtidigt är väldigt miljövänligt, säger hon.

Det ledde till att Ingelas företag RS bygg & design AB började sälja och installera kaminerna. Under de senaste fem åren har företaget installerat pelletskaminer från Skåne i söder till Kiruna i norr.

Kaminen kan naturligtvis även anslutas till en befintlig eller ny skorsten, om det inte är möjligt att placera den vid en yttervägg.

Enligt Ingela Rhodin har eldning med pellets stora fördelar jämfört med vanlig vedeldning.

– Du måste ju inte stoppa in en vedklabb varje timme för att hålla värmen hemma, utan kan fylla på en påse pellets som kanske räcker i en vecka, säger hon.

Hög mysfaktor

Om utetemperaturen sjunker ner till tio, femton minusgrader eller mer behöver du fylla på oftare förstås. Dessutom är askmängden bara omkring en deciliter på en påse pellets. Allt detta gör hanteringen både enklare och mindre arbetskrävande. En trygghetsfaktor är att kaminen även fungerar på 12 volt. Den är därtill enkel att styra själv, så länge du har tillgång till wifi.

En annan fördel är att kaminen är termostatstyrd, vilket innebär att den känner av när temperaturen sjunker och då startar automatiskt. Det innebär att huset är varmt och brasan sprakar i kaminen när du kommer hem.

– Den ger en konstant värme. Och du ser ju elden, så du har mysfaktorn hela tiden.

Text: Carolina Carpvik

Annons