Byggnation | Trädgård 8 feb 2019

Visa var du bor

Plåt och Dekor i Linköping designar och tillverkar smidesskyltar, vindflöjlar och väggdekoration i smide. En skylt som visar vad din gård heter eller vem som bor i huset är en vacker och trevlig detalj men kan många gånger också var en hjälp för Räddningstjänsten att hitta till dig när du är i nöd.

Familjeföretaget Plåt och Dekor har anor från 1989 och för fyra år sedan tog Anne-Marie och Torbjörn Bergsten över produktionen. En vändpunkt i livet som de inte ångrar. Under åren har tillverkningen trimmats och utvecklats en del.

– Kunderna blir glada när de får sin skylt och visst är det lättare att förklara vägen för någon vart man bor med en grann skylt, säger Torbjörn, istället för att säga tredje huset efter soptunnan, skrattar han.

Skyltarna finns i ånga olika motiv och utföranden, men de flesta är svarta med vit text.

– Det blir snyggast och lättast att läsa då, säger Torbjörn, det blir tydliga kontraster men det går att få en vit skylt också med svart text. Guld och silver är tjusigt men syns inte lika bra.

Texten skärs ut i 12-års vinylfilm. Värsting sorten. Håller den i tolv år så håller den i tolv till, menar Torbjörn. Torbjörn som är svetsare och metallarbetare i grunden fixar med skyltarna och Anne-Marie är navet som sätter texterna, monterar och packar och framför allt kommer ihåg allt som har beställts och ska skickas.

Text: Sabine von Borgstede

Annons