Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Livsstil 11 apr 2024

Vinet får finare plats i våra hem

Intresset för vin är stort, och i många hem skapas plats för att lagra, mogna, samla, sortera och exponera buteljerna. Men, för att ge vinet de bästa förutsättningarna så krävs att hyllorna, ljuset och rummets klimat uppfyller flera behov. Mer om detta får vi veta av Johnny Hillgren, på Hyttvillan interiör, som bygger inredning för både stora vinkällare och mindre vinskåp.

Johnny Hillgren bjuder Villanytt på några grundtips för den som planerar att skapa ett helt rum, eller bara en nisch, för vinsamlingen. Få har ju ett spännande slottrum i källaren, med murade stenvalv, att bygga om till drömbilden av en vinkällare.

– Det går faktiskt att skapa upplevelserika och väl fungerande vinförvaringar, även i små utrymmen. Vi specialsnickrar ju allt. En grundregel, för mig, är att bygga hyllor och inredning av ek. Dels för att det är starkt och formstabilt oavsett temperatur och fukthalt. Ek har också en kulturell, naturlig och historisk koppling till vin, bland annat genom att klassisk vinproduktion innefattar ekfat, druvpressar och andra ekföremål.

Villanytt noterar dessutom att ek har en lyxig känsla, likt ett gott vin. Men, designen av hyllorna ska även underlätta buteljens rätta lutning. I förvaringen bör nämligen vinet ha kontakt med korken så att den inte torkar.

Temperatur, fukt, ljus

Att ge vinintresset mer utrymme i hemmet är egentligen lika självklart som att ha montrar för modeller, vitrinskåp för fina serviser, eller rum för hemmagym, gaming och musik. Johnny besöker oftast beställarens hem, restaurang eller hotell där vinförvaringen planeras.

-Visst, men inte bara för att ta mått för hyllorna. Vi kan designa kreativa förslag som verkligen tar vara på de visuella och praktiska möjligheterna. Exempelvis så kanske man kan sätta en glasvägg eller glasdörr ut mot köket, så att vinsamlingen exponeras och blir en del av upplevelsen i köket. Ofta är det klokt att integrera en belysning som inte stör vinets hållbarhet, till skillnad från dagsljusets UV-strålning. Utrymmet kan också behöva något som stabiliserar lämplig temperatur och fukthalt.

Det är fascinerande hur trista klädkammare kan förvandlas till stämningsfulla och exklusiva vinkällare. Eller, hur mindre utrymmen under trappan, i skåp och garderober kan utvecklas till inglasade kabinettsskåp, med prima lagringsmöjligheter.

Intresse på olika sätt

Johnny understryker att behoven är helt olika beroende på hur vinintresset ser ut och vad man vill med utrymmet. Någon kanske vill ha möjlighet att lagra och mogna viner med sådana förutsättningar. Andra kanske har viner med begränsad livslängd, och vill bevara dess kvalitet optimalt, innan de konsumeras.

-Ja, och somliga är intresserade av viners härkomst, tillverkningsländer, druvarter, producenter och åldrar och behöver då smart och smidig möjlighet för sortering. Andra vill bjuda sina vänner på provsmakning, visning och samtal och då blir upplevelsen större om man har inredning som kan exponera samlingen. Alla hem blir ju så mycket mer personliga, om de speglar våra intressen.

Text: Tom Swales

Annons