Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Vilken hund passar bäst för mig?

Array

Hunden är människans bästa vän, så är det bara. Och många är vi som längtar efter att ha en fyrbent krabat hemma, som ger så mycket glädje i livet och framförallt alltid finns där för dig. Men vilken ras passar mig bäst? Vi på Villanytt har frågat experten, Odd Einar Bruem, djurchef på försäkringsbolaget Svedea, om allting man skall tänka på när man skaffar hund.

Vem är du?

– Norrman, jägare, småbarnspappa och väldigt förtjust i hundar. Hemma har vi i familjen en bayersk viltspårhund och tre Rhodesian Ridgeback. En ras som vi även föder upp i liten skala– de är helt enkelt en stor del av min fritid. Och eftersom jag är chef för djurförsäkring på Svedea så kan man säga att hundar är ständigt närvarande i mitt liv.

Finns det en bästa hund?

-Människor har olika preferenser och olika raser passar mer eller mindre bra beroende på vem du är. En sak att tänka på när man skaffar hund är vad den kommer att kosta. Priset för valpen är en sak men de stora kostnaderna kommer på sikt. Är det en stor hund kan foderkostnaderna vara stora och är det en ras som ofta drabbas av sjukdomar eller skador kan försäkringen vara dyr samtidigt som veterinärvårdsräkningarna bli höga.

Om du vill skaffa hund – varför?

-Det första du som hundägare kanske bör fråga dig själv är Varför vill jag skaffa hund? Redan där får du en vägledning kring vilken ras/storlek på hunden du bör spana in. Är det för att få en kompis hemma i stan eller är det för att familjen med ganska små barn alltid har velat ha en hund? Är det första hunden eller har du haft hund tidigare? Har du tid att skaffa en hund just nu? För även om det ger otroligt mycket, så får du också beräkna att det kommer ta tid att etablera relationen.

Bra att tänka på för småbarnsfamiljen:

-Mycket av det små barn behöver är också det en valp behöver. Mat till fasta tider, en tupplur mitt på dagen, en promenad med vagnen i lugnt tempo, sen mer mat och till slut obegränsat med kärlek. Det är klart det kan bli intensivt till tider, men ditt barn kommer växa upp med mer empati och med en kompis som det kommer ha ett oerhört stärkt band till. Här är det dock oerhört viktigt att verkligen ha tänkt längre än föräldraledigheten. Hur ser livet ut när det blir dags för dagis? Kan någon av de vuxna ha med hunden till jobbet, finns det en dagmatte som kan ta ut hunden på dagtid, eller är det dagis som gäller även för den? Det är inte ovanligt att en plats kostar mellan 3000 – 4000 kr per månad och att det kan finnas väntelistor för att just din hund ska få plats.

Ensamstående, ung eller äldre

-Hundarnas positiva betydelse för den enskilda människan och samhället är väl dokumenterat. Vi mår bra av att umgås med hundar. Om du har ett jobb som innebär att hunden inte är välkommen så måste du självklart ha en lösning på detta innan du tänker vidare på att skaffa hund, den klarar sig inte själv under tiden du jobbar. Men om du har lyckats lösa pusslet så garanterar jag dig följande: Du kommer få nya vänner, du kommer uppdaga sidor hos dig själv som du inte visste fanns och framförallt får du en kompis som fullständigt och ohämmat ger dig obegränsat med kärlek när dagen är slut. Det är viktigt att du som valpköpare läser på om den tilltänkta rasen, att du sätter dig in i dess mentalitet. Olika raser har olika egenskaper och den tid du lägger på att förstå den ras du fastnar för kommer du ha igen i mångfald när det väl blir dags.

-När du/ni väl har landat i ett beslut, kontakta registrerade uppfödare som du hittar via rasklubbar och Svenska Kennelklubben och beskriv vad det är du är ute efter och när. Tänk på att det kan ta tid innan din valp föds. Men vänta hellre på en valp från en uppfödare som känns seriös, än att ta den första och bästa. Och till sist – skaffa en bra försäkring. Läs på ordentligt och jämför olika försäkringsbolag, avslutar Odd Einar.

 

Text: Linda Johansson

Annons