Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Hälsa | Livsstil | Resmål 7 feb 2023

Viktigt med avkoppling bortom vardagen

Visst kan en ledig hemmakväll vara härlig, men hur lätt är det att släppa alla måsten och plikter som borde göras? Många behöver ett längre avstånd till dammsugaren, kalendern, kontoret och tvättstugan för att helt kunna försjunka i harmoni. Då behövs miljöer som inbjuder till avkoppling och upplevelse, intygar personalen på natursköna Bokenäset vid Uddevalla.

Vad är det folk längtar efter och behöver för att koppla av?

– Många som anländer till oss har en längtan till landet, lugnet och kustnaturen. Men, för andra handlar det om att unna sig spa, och vår goda mat som de kanske känner till sedan tidigare. För somliga kan fysiska aktiviteter, som en löprunda i naturreservatet eller en kajaktur i fjorden här utanför, ge den stimulans som de längtat efter. Många gäster andas ut redan när de kör på infarten och ser havet öppna sig, berättar Tomas Eriksson, vd på Bokenäset Hotell och konferens.

Solo eller i sällskap? Följ längtan.

Många förknippar en hotellweekend med barnledighet, och det kan föräldrar behöva ibland. Men Tomas menar att det inte behöver vara en självklarhet. Man bör i stället fråga sig vad man värdesätter och behöver, och det kan ju lika gärna vara en stund tillsammans med hela familjen. Att leka tillsammans i inomhuspoolen, eller ta en runda geocaching tillsammans, med Koljöfjorden som fond.

-Det blir ju en annan samvaro, jämfört med den vardagliga, med stress mellan veckohandling, skola och fritidsaktiviteter. Och självklart finns det plats för hela familjen, i de rymliga hotellrummen på fyrtiofyra kvadrat.

Vänner har också behov av gemensamma upplevelser, och stunder av mysiga samtal.

-Ja, och andra bokar vistelsen på egen hand, för att det är just vad de längtar efter, nämner Tomas.

Havsbastu inbjuder till vinterdopp

Villanytt frågar om de kan se skillnad på gästernas sinnesstämning när de avreser, jämfört med när de kom?

-Verkligen. Spända axlar har sjunkit ner, blickarna är trygga och ansiktena är avslappnade. Somliga har växt i stoltheten för att de vågat ta sig ett vinterbad, ute vid vår havsbastu. Med dess värme i närheten vågar många prova ett vinterdopp för första gången.

Text: Tom Swales

Annons